Soalan Pantang

asalammualikum hai mummys boleh tak tolong jawabkan pertanyaan yg bermain dalam fikiran saya ni 😭 bila boleh mandi air sejuk ? yg bersalin normal bila boleh pakai seluar ? bila luka kat bawah tu sembuh sepenuhnya ? kenapa selalu kat biji kita tu sakit ?

9 Balas

jangan ikut orang ikut pada badan awak, saya lepas je jahitan elok dah start mandi air biasa, dalam tiga minggu kebawah. mandi air panas ni orang cakap untuk elak sakit urat masuk angin so depends on awak je.. saya keluar je hosp terus pakai seluar 😅 walaupun laki, mak, mertua semua bising. mungkin kalau pakai kain dia memudahkan kita bergerak nak membuang pun senang tarik je ke atas tapi untuk saya, saya rimas pakai kain lagi pun sama je kita pakai underwear. luka tu awak tangas dengan air panas, guna hair dryer pun boleh 😁 lepas mandi seeloknya awak baring kangkang je tengok kat bawah guna cermin then lap betul betul percayala mesti cepat sembuh, sebab awak keringkan betul betul pasal sakit kat biji saya pun rasa benda yg sama tapi sakit bila disentuh, kadang kalau tak sentuh pun dia ngilu, sakit tu slowly akan hilang sendiri.

waalaikumussalam... 1. nak mandi air sejuk? ikut keadaan badan, tp mcm sy, lepas 3minggu cuba la, tp jgn mandi malam... 2. sy pakai seluar lepas 30 hari gitu, sbb luka kalau skinick , 2 minggu dh baik .. tp terpulang atas diri masing².. 3. luka sembuh sepenuhnya, kalau 3minggu tu ok, bg yg jahit skinick, bukan luka yg teruk.. boleh tengok di cermin,utk lihat keadaan luka sis. 4. yg sakit kat situ mungkin sis baru bersalin, mungkin ada luka sikit disitu...

1.saya lepas bersalin normal..seminggu duduk ward..memang mandi air sejuk je alhamdullillah okay cuma lepas balik rumah baru mandi air panas tapi kadang2 saya malas nak jerang, saya mandi je air sejuk.. okay je ,ikut badan masing 2.saya 3 minggu dah pakai seluar tapi yg palazo,ikut selesa masing2 3.jahitan saya 3.5 minggu baru baik betul 4.tu pun saya kadang2 rasa..sbb kurang minum air..

Saya luka bawah jahitan skit je so cepat sembuh dlam 2 minggu dah blh bersila dah. Seluar pun sebulan baru pakai sbab kluar g checkup hospital masa tu. kat rumah pakai kain batik yg bergetah je sbab selesa🤣 smpai skrng anak nak masuk 2 bulan pun kat umah pakai kain batik juga malam hehe. Air sejuk ikut sis bila2 sis selesa . Saya xde pengalaman sbab sejenis takleh mandi air sejuk😅

1. saya mandi air panas 2 minggu je pastu da mandi air sejuk 2. hari ke 15 16 camtu saya da pakai seluar da 3. luka sembuh tu tgk guna cermin la kalau benang da jatuh and daging pon da merapat tu rasanya da sembuh dah 4. saya tak rasa sakit tapi rasa macam kemaluan tu nk jatuh bila baru bangun lepas baring lama

1) Bila bila boleh. Ikut keselesaan awak. 2) Pun sama. Bila bila boleh. Ikut keselesaan awak. 3) Most mommies ambil masa 2 minggu untuk luka tu sembuh. Tapi pengalaman saya sebulan baru okay sebab ada infection. 4) Itu tak pasti. Saya tak pernah rasa macam tu. Boleh refer dengan nurse dan minta nurse check kan.

Saye lepas 2 bulan da mandi air sejuk. Sebulan saye da pakai seluar sebab luka jahitan bawah tuh dalam 3 minggu lebih da okay. Soalan ke 4 awak tuh saye taktau 😅 luka jahitan tuh depends, ade orang lambat ade orang cepat

saya skrg dah 50 hari. lepas 40 saya dah mandi air sejuk. seluar pun lepas 40. luka bawah atas org2. ade cepat, ade lambat sembuh. yg soalan last tu. kalau saya. dia bukan sakit. dia more kepada sengal bila terkena air sejuk.

6mo ago

betul saya pun rasa camtu kadang kadang, rasa macam menekan sengal camtu. dah 60 hari

Sy lahir2 terus mndi air sejuk. huhu Takde org peduli dan Alhamdulillah tak jadi pape

6mo ago

sama.. hahaha.. sbb panas.. takkan nk mndi air panas. mndi air sejuk bru rasa fresh.