KONGSI PENGALAMAN

Ape pnglaman n simptom mommies semua sblum tahu diri prgnant dan bila check UPT +VE....pengalaman kn berbeza2...jom kongsi sama2...mommy yg first time nk jdi mommy pn blh dpt pngetahuan skit2 kn..?

78 Balas

Sye mng period xteratur...so mng tiap2 bulan akan lmbt 2 minggu...so tiap2 bulan akan chck tapi setiap bulan jugk sedih sebb -ve... rupanya ada ganggu ...so pergi rawatan Islam alhamdulillah okk...so 2 bulan lepas rawatan tu period xteratur semula lewat 2 minggu tapi dh xrasa exctd nk test upt pon sbb dh biasa lewat so ingtkn period yg lmbt...tapi masa tu breast mng sakit giler lepas tu xsuka bau badan suami...lepas tu dh 17 hari lewat pergi eco nk beli brg terjumpa upt test .. so saja lah beli Smpai 10 pulk tu...hahahha...MLM tu test sekli +VE...xpercaya test lagi sekli +VE...tunjuk kat suami tapi suami kata jgn exctd sgt Sebb kami pernah tertipu dgn test upt ni 3 kali test +VE tapi pergi klnk -ve...jadi suami kata esok pagi chck lagi kalau +VE terus pi KK ...tapi biase lah perempuan kan...xtido Sye MLM tu...asyik test je Smpai ke pagi....heheh...semua tetap +VE...hbs semua 10 test upt tu Sye guna...hahahhahah...🤣🤣🤣...suami bangun terus siap2 pergi KK...Smpai KK nurse tnye dh test ke kt rumh siap tnye brpe kali Sye ckp 10 kali smeua nurse gelak2...,😅😅...Sye nk test upt yg klnk punye tapi nurse kata kalau dh Smpai 10 kali xpyh nk Double chck lagi ..kalau nk test jugk kena byr rm10...Sye sanggup byr...keluar je result terus tengok +VE...terus ngis pergi kt suami...tapi cover2 takut org nmpk....😭😭...happy sgt...kebetulan xramai org time tu...terus bukak buka n chck gigi terus...suami cover Jew muka die xnk tunjuk happy ...Smpai kereta nagis dua2 Sebb happy SGT2...😘😘😘... alhamdulillah skrg dh 22 weeks...doakn Sye n baby sihat dan permudahkan urusan semasa hamil hingga saat melahirkan ye....😍😍😍...

5y ago

Senyum2 sdri sy baca 😁 terasa pula di hati ne kegembiraan.. Mcm sy dan husband juga.. Dia nampak perubahan badan dan dia ckp mcm org pregnant je. Sy pula tfikir jg hal yg sma sbb leher dh gelap2, breast pn sensitive dan rsa sakit dan rasa penat lain mcm.. So, time pergi watson try la beli upt.. Beli dua je msa tu. Mlm bt test, nmpk double line. Gosok2 mata dan rsa mcm tak percaya je. Bg suami tengok dan dia tercengang sikit sbb x tahu mksd double line tu. Sy explain la. Dia suruh tido awal tp mata pla xdpt nak lelap. Esoknya awal pagi dlm jam 5 bgtu sy bgn dan bt test. Syukur, double line lg. Dan sy pn bsiap2 awal pg tu utk pergi KK. Di KK sy gtau kat nurse nak bt confirmation utk UPT. Bt ujian air kencing tup2 keluar positif.. Sy bt buku pink seminggu kemudian sbb sy ada hypertension 😅dorg monitor dulu BP sy dan kena bg ubt drh tinggi khas utk ibu mengandung.

Sy surirumah.. Suami kje balik kdg2 pkol 9mlm baru smpai rmh.. Sblm tu, mmg sy ada perasan dah kenapa perut mcm makin besar.. Tp xtfikir langsung psl preggy , mngkin sbb makan banyak ke, perut buncit ke sbb bnyak makan ice ke apa 😂 period lewat sebulan tu dah biasa.. Mmg xtfikir apa2 langsung.. Pastu mood nak mkn tu jd bkurang, tp masih boleh masak2 buat kje apa semua.. Lpastu, sy jd slalu sakit2 kpla, rasa nak tmuntah, sy dah biasa rasa cmtu sbb slalu makan lewat.. Ingtkan angin je sbb dah biasa mkn lewat, tunggu suami balik kje.. Nak mkn sama2.. Smpai 1tahap, xtau npe diri ni rasa beriya je nak g klinik, check.. P je klinik, dia mintak air kencing.. Bg selamber je la . Sbb mmg xtfikir psl mngandung pon.. Lgpon sy masih muda, sy mmg xrancang nak preggy lg time tu.. Lpas2 dpt result, doc panggil masuk bilik, doc siap letak upt tu atas meja .. Sy tgk double line, sy trus jd xtau nak nangis ke nak gelak time tu, xpercaya pon ada sbb sy btul2 xready nak jd mommy lg.. Lpastu, doctr nak scan kandungan.. Wehhh dah nmpak kantung weh.. Dpn doctr xnangis.. Malu kat org.. Dah settle apa semua, masuk ja kreta.. Nangis smpai bengkak mata😅 seat belt pon dah takut nak pkai sbb rasa perut terbelit.. Sblm tau tu, pkai seatbelt elok je🤣

Saya period xteratur kdg2 lmbt smnggu.. bulan lpas mmg lmbat sminggu and cuma sakit lenguh2 area pinggang period xkluar2..pas tu ada bersma suami tp ada cmpurn drh masa bersihkn kawsn alat sulit tu..tpikir mungkin drh period nak kluar da..tp esok hari xda drh pun kluar..tp kerap kencing..lpas tu mual2 tp xpena muntah lg..da dkat 2 mggu xperiod sis masi xcek upt lg..sis ckp dlm ati tggu genap 2 mggu baru cek..tp bila genap 2 mngu xperiod sis xingt pun nak cek upt..bbrpa ari tu lpas tu sis mkn durian dlm 4 ulas mlm..bangun pagi perut sis keras semcm..ntah knp sis tedetik masa nak mandi sis nak cek upt trus kluar 2 line..bila tgk upt tu mcm xcaya..tp sempat ucap alhmdulillah syukur ya Allah..masa mndi tu mmg xkeruan pikiran tu btul kha aqu mngndung😅ptg tu sis pegi klinik swasta trus scan..yes alhamdulillah dktr sahkn sis da ada isi 7w3d..nmpk da baby dlm tu dan dgr nadi baby...bekaca2 mata sis bila tgk skrin scan tu .. Syukur xjd apa2 masa bersama suami sblm tu dan mkn durian 4 ulas..🙊 kemarin saya da pegi buka buku pink.. O ya simpton2 yg sis ada sblm cek upt,sis sgt cpat penat..nak baring je dan asyik rsa lapar dan mual..Semoga kita semua dlam lindungan Nya..Aamiin..😊

5y ago

Aaminn 💞

nak makan pedas, buat korean spicy chiken. lepas nak makan pedas nak makan colek apple. lepas siap makan colek apple nak makan pedas pulak. suami sampai geleng kepala tengok perangai pelik bini dia. "pelik sangat craving nk period awk ni yang" biasa nak period dada akan rasa bengkak 2 minggu sebelum period & rasa mcm senggugut manja gitu 2 minggu. tapi lepas 2 minggu rasa bengkak dada hilang, tapi senggugut manja ada lagi versi brutal. datang kejap2 tapi sakit cukup buat kita yg berdiri terduduk tahan sakit. 😢 konon g klinik nk mintak pain killer & risau fibroid besar ke. sekali doct nak scan dulu "fibroid dah tak da ni puan. ada kantung baby je ni" "doct ni jangan la bergurau. saya dah la 3 tahun kawin mana pernah ada baby lagi " "ye puan..ni kantung baby. dah 5 weeks ni" keluar tu pipi ni rasa nak terkoyakk sebab kemain lebar saya sengeh. "abg, yang ade baby. allah bagi kita baby. Allah akhirnya bagi jugak kita babyyy" & disusuli dengan air mata kegembiraan dari saya. suami tak menangis sebab dia busy jadi kerang busuk. 😂

5y ago

terima kasihhh. 😍

Sy sbln lbih lmbt period tp dh terbiasa so biarkan je,smpai lh stu hri sy rasa nk mkn yg mcm2 nk kepok lekor saban hri sabn ptg,tk dpt rasa nk ngamuk,ad ngadu kt husbnd kata bdn tak sdp,suami ckp angin kot sy iakan je sbb mmg tkde naluri lgsung tuk tedetik yg diri ni preegy,ye lh 10thun kot jd dh biasa klu period lmbt,bdn tk sdp smpai semggu,suami suh mngurut,sy pgil mkcik bdn dtg umh suh urut 1bdn,dia pn kata bnyak angin dlm bdn,tp dia sntuh kt perut dia kata lain mcm,so dia tk berani sntuh kt perut,cuma dia ckp nnt blh berita bru,sy ok kn je,sbb tknk mnghrp apa2,slang dua hri sy rasa period tp tk mcm biasa dia koko,bdn ttp tak sdp,tnya suami,suami kata tk mgkin preegy,esokkan suh dia beli upt,selang dua hri bru nk test,bgun subuh test positif,masa tu percaya dn tk sama bnyak,suami siap ckp upt tu salah😂mlm tu cek kt klinik dn scan dh ada kntung,doc ckp sy dh 7mggu masa tu..dlm klinik tu jgk sy duduk sujud syukur smbil ngis2 sbb 10thn tggu akhirnye rezeki tuk sy..skrg sy dh 33mggu...#firstbby..

5y ago

Aamiinnn tq semua..sy doakan jgk yg mana blum dpt rezeki sabar dn bnyakkan berdoa..kun faya kun...

Klau sy, period x regular. So, simptom² yg sy dpt rase bile sy rase krem perut mcm nk period tp period x dtg² jugak. Ade dlm sebulan jugak laa sakit perut ni. Sy ade check upt tp -ve smpy ade jugak sy tuam² perut sbb nk bg period tp tuam main² je, skjap² je. (nasib baik x tuam btul² 😅😅) sebulan pastu sy check lg naik 2 line. Ptg tu trus gi scan kt swasta, doc ckp mgkin kandungan dlm 4-5mggu mase tu sbb dah nmpk kantung tp heartbeat blom jelas. Then, simptom lain yg sy rase, penatnye lain mcm smpy rase nk nangis je. Bile dah penat, asyik nk tdo (pdhal dah byk tdo) Pstu, sensitif sgt² & sakit kt breast. Bnde xde pape pon sbnrnye, tp hati ni rase cm nk sedih je mmanjang. Sensitif disentuh pon ye jugak. Husben tdo trsentuh ckit, rase nk mrh sbb 1 bdn mcm sakit². Sian husben memanjang kne mrh, nasib baik penyabar orgnye. Simptom sy xde muntah² ke loya ke mcm org lain. Tp bile dpt tau pregnant, rase indah sgt² moment² ni smue. Now 23week pregnant baby girl. 🥰🥰🥰

Hihihi..kalau saya, tetiba jadi panas baran. Semua benda tak kena, nasiblah suami penyabar. Makan pun makan yg berasaskan tepung. Air nak milo!! Adehh..Ingatkan ada penyakit. Redho dah masa tu.😂😂pada suatu petang suami ajak ke pekan sruh saya beli pregnancy test. Blurr sbb tetiba. Sbb setahun selepas khawin saya jarang dah beli pregnancy test coz sy tau haid sy x teratur. So lewat sebulan ke dua bulan haid tu tak memberi makna saya pregnant. But apabila saya check kat dlm blik air..tunggu skjap prgncy test pnya reault, tengok double line..sy goncang benda tu..sempat lagi sy tampar muka mana tahu mimpi..terduduk skejap dlm blik air..betul ke tak..😂😂😂 suami balik rumah sy bagi tau pregnant.. Suami ckp..dah agak dah..sbb mood sy ke laut..hahahah..start dari situ suami asyik panggil sy si bunting..hihihi...

Period delay. This is 1st prgnancy after almost 4months of our wedding. Time tu mmg da syak i prgnt tp saje xnk cek dulu. Then nk dijadikan cerita msa nk dinner ngan family mkn yong tau fu masa tu tba2 i xbole bau fishball ngan sup tu..rasa mmg meloyakan.. i tpaksa tggu dlm kereta sampai semua hbs makan. Then i bgtau kat husb kata i xsedap badan. Esoknya i ngan husb jalan2 kat mall and i beli 3 pack upt senyap2..then subuh keesokkannya i buat test pada ketiga2 upt and semua +ve..pg lps subuh bjemaah lps salam2 i amik semua test tu tjk kat husb.. sujud syukur dia pagi tu..then i install apps and tau la i da nk masuk 7w of prgnancy masa tu..tu la benda paling indah i pernah rasa seumur hidup and now i dah 27w and another half way to go..smga semuanya bjalan lancar dan dipermudahkan..

sebelum tahu pregnant, masetuu lagi 3 hari nak dtg period, kiranya dh prepare physical mental la asyik tengok kalendarr je bile ni nak dtg period. malam yg sepatutnye dtg period tu mmg sakit perut gile.. rase cramp sgt2 😂 ngadu kt suami sy sakit perut mcm nk period tp period tk dtg2 🤣 pastu sy syak la betul ke pregnant.. 😂 then sy cek pkai upt yg murah punye dekat shopee.. cek2 negativ (sebab baru lagi) kebetulan time tu nk pegi genting highland, bercuti.. sanggup beli clearblue kt sane 😂😂 time tu tak rase ape sgt, berjalan pun kuat.. last day kt sana baru cek alhamdulillah pregnant.. pastu esoknya g klinik sbb nak triple confirm 😂😝 start weeks 6 dah mula loya muntah2.. naik kete pun pening.. Hopefully cepatlah hilang morning sickness ni 🥴

Before tahu pregnant, masetu raya. N masa raya tu kulit tak tauu nak cakap macamana. Kering mengelupas pedih dekat celah hidung, bibir and sampai dekat kelopak mata pun. 😂 Tak selesa and pelikkk sangat time tu dah kenapa sampai kelopak mata pun nak mengelupas kulit. 😂. Tapi still tak syak pregnant. Tahu pregnant pun lepas buat UPT test. Buat UPT test tu pun awal seminggu dari tarikh period. Reason buat bukan suspect diri mengandung pun tapi sebab masa dekat kampung ada melasak dengan anak buah and rasa sakit dekat perut. So saja nak check sebab memang suka main benda tu. Hehe. Lepastu dah check, naik double line walaupun period lagi seminggu. Rasa tak percaya pun ada sebab baru lepas keguguran masa bulan 2 haritu. 😊