Simptom Ibu Hamil 33 Minggu

Apakah simptom Ibu Hamil 33 Minggu?

84 Balas

first preggy..symtoms msuk 33w.. perut kejap keras kejap lembut ,sembelit,kerap hiccups dari 1trimester smpai 3rd trimester,kerap kencing. klau bnyk becakap cepat semput 🤣🤣, sesak nafas terutamanya klau d malam hari sbb mlm hidung tesumbat xtau mybe sebab sejuk atau sbb da masuk 3rd trimester, klau buat kerja mcm bersih2 halaman rumah kerap guna pinggang kejap2 membongkok nak menyapu nak mop atau nak kutip barang2 yg ada kat lntai cepat penat masuk mlm pula nak tdr terasa la sakit dari bhg pinggang smpai tapak kaki..klau pergelangan or tapak kaki sakit auto betis,pinggang ikut sakit,nak bngun dari tdr tu adeiiii sakit dia luar biasa😌mcm jem ja belakang ni x bole nk lurus,mau nangis pun ada... so bgi first time mom tu yg preggy mcm sy mmng x boleh nak buat krj sngat..setakat jalan2 buat senaman sikit2 tu tkpe boleh je.. pastu msuk mlm tdr kiri kanan kiri kanan je boleh.. d bagitau klau trimester 1 smpai 2 boleh je tdur terlentang sbb perut mc kecik kan.. tpi msuk 3rd trimester xbole tdr terlentang better tdr hadap posisi kiri tau kanan utk elak baby dari sonsang ,letak bntal atau selimut tau pakai tangan supaya selesa nak tdr.. sy smpai 4 bantal pakai😂1 utk kepala,1 lg tuk tahan belakang,1 utk perut 1 lg kepit bantal d sebalik peha,selesa tdr😁..n payudara kerap rsa sakit jg n pedih ulu hati d mlm hari ,n area miss V terasa nyeri n perih masuk 3rd trimester ,ni korank pun mcm tu ka ??. 3rd trimester ni kuat mkn smpai subuh pun boleh trbngun nak mkn .. mengidam manis mcm kek,kuih,buah 🥺. apapun jantina bby tak jelas scan kat hosp kerajaan.scan 28 w doc kata tak nmpak lagi ,scan 30 w kta lelaki sbb ada 2 biji ......😂scan 33w tak nmpk juga sbb bby kepit kki lgpun doc ckp kepala bby da pusing kebwah rahim..nnti opoiment 37w scan blk sbb bby xbgi tengok jantina,mybe surprise kot😌.ada trfikir nak buat detail scan tpi husband ckp nda perlu biar bby bgi surprise,btw nasib da beli barang2 bby especially bju tu utk unisex ,prmpuan lelaki boleh pakai ✨apapun syukur selama hamil makan berselera,bby shat, perut kecik even 8month da tpi doc ckp bby besar 😂so kena la kwl2 mkn ,smoga bersalin normal n dpermudahkan🤗✨.. panjang pula cerita 🤣🤣oya... nak tanya bby korank masuk 33w ni kurang aktif sblah pagi juga ka ?.. kalau masuk mlm pula smpai subuh mcm bejogget dia dlm perut🤣🤣tejaga kadang dari tdr ,tapak tangan auto pegang perut nak feel bby gerak2.. kadang gerakkan dia tu ha mengejut smpai sy pun terkejut,husband tny : knp ? ok ka ? .. jwb ja ok just tkejut dgn pergerakkan bby yg kuat.. Moment's 🥰🤰

sakit belakang, sakit pinggang, sakit bawah perut, sakit pangkal peha, sakit betis, sakit kaki. selalu krem kat betis. pedih ulu hati, tak lena tidur, bila dapat tendangan padu, lepas makan auto nk muntah, terkencing, sampai tersedawa pun ada. syukur, nikmat terindah ❤️

3mo ago

samalah kita huhu 😭🥰

Msa msuk 33 week, sakit punggung nak jlan pun terseksa, ari² pun skit, kerap mengeras terkdang skit perut tpi tak lma, muntah mual blik lgi mcam first trimester tpi pemakanan msih boleh trima lh, mkin kuat mkan, 🤭and then tdur terganggu sbb perut dh besar sukar sngat nk tdur lena plus lgi fake contraction, kencing pun kerap, msa ni jngan ckp tandas aku yang punya sejam tu boleh 2,3 kli ulang alik, lelah ulang alik, air susu pula start terkeluar kdang stress sbb tembus kdang tak pkai bra klau kt rumah tak slesa langsung, menyesal btul msa awal pregnant tak beli pad dia, bngun awal pgi pun tk pyah ckp, bngun je tapak kaki rsa merekah je, mcam² lh yng dilalui msuk 33minggu..

perut mengeras,,cekang,,angin,,muntah,,penat mcm sesak nafas,,cpt penat,,kencing kerap,,susah berak,,anak first pernantian 10 tahun,,skrg 33 weeks,,

2y ago

alhamdulillah saya dah x sembelit semenjak makan jus drora,nak berak senang jer,walaupun masih ada tinggal kesan macam buasir dekat dubur sbb sebelum ni sembelit,alhamdulillah jumpa dekat fb punya iklan, nak berak x sakit dah ,dah cuba jus mamariam tapi x berkesan

33 week.. semua rasa mcm2 ada... sakit ulu gastrik la tu kan.. asyik lapar tpi makan sikit dah knyang.. angin bnyak.. loya.. kdg2 sampai muntah.. tpi x mntah apa yg dimakn mntah angin jer.. perut slalu mgeras sakit pinggang sakit belakang.. baby ttp bgerak juga tapi bgerak tpi megeras mcm ssh nk gerak tpi ckup juga 10 gerakan..kencing jgn ckp.. kalo boleh nk stay je kat tndas.. kncing sikit jer aduh.. nikmat btul.. setelah berehat slama 11 thun nilah masanya..due bln 1.. mohon doa2 mami sekalian ya supaya selamat melahirkn.. 22hb ni kena jumpa pakar sbb uri btul2 kat pintu rahim.. 2,2 mggu bsp.. sbb ada kncing manis mgandung kali ni..

dlm hidung bdarah, kdg kdg perut mngeras, skit pggang, 10-20 mnit skali rse nk buang air kecik, selera makan x mnentu, sometimes rsa nk muntah, mlm xckup tdor sbb sengal betis kne sapu minyak urut & urut dulu bru blh tdo, tiap kali nak tdo mlm baby menendang, pagi pagi bru blh tdo, mood mudah sgt swing & tlalu sensitif smpai rse nk mnangis wpun hal yg remeh temeh, kulit naik ruam/rash, tpi kulit muka kurang bermasalah wktu 3rd sem ni compare dgn kulit muka sblum ni .. alhamdulillah nikmat tuhan bagi

sakit belakang,sakit ulu hati...waktu tido plg stress sbb xblh nk tido.pada masa ni jgk la hidung kerap berdarah satu hari smp 2-3 kali..letih sgt..xsabar nk tgu baby keluar..tp semua tu nikmat seorang ibu..alhamdulillah..syukur dapat merasainya..

alhamdulillah 33 weeks harini . tidur malam mmg tak lena, akan twrjaga sbb bby gerak sblah kita mengiring . mngiring kanan tulang peha kiri sakit mcam tu juga sbliknya . lenguh kaki . kerap kencing juga, sakit pinggang bila nak bgun dri tmpat tidur . sakit dia tu macam nak tercabut pinggang . tpi takpe, due bulan 1 . Tak sabar nak tunggu anak ummi lahir . semoga dprmudahkan dan dlancarkan urusan saya dn mommies2 sekalian yg menanti kelahirn bby😘🤗

3y ago

aamiin ya rabbal alamin

Minggu ke 33 kerap kencing. Rasa macam nak tidur dalam tandas. Pinggul sakit & ari-ari pun sakit kalau banyak sangat berjalan, cepat mengah, pangkal peha sakit, cramp kat betis, tidur pun susah sbb baby banyak gerak bila mengiring, asyik lapar lapar walaupun dah makan banyak. Pengalaman pertama mengandung kann. Biarlah mama sakit sikit asalkan baby sihat kat dalam. Apa pun doakan saya dipermudahkan bersalin lepas raya nanti 🤲🏼

2y ago

saya punya due date 26/6/2022 ..tk sabar nk tngu baby first ni.

pedih ulu hati, betis cramp time tidur, kaki bengkak kdg2, kerap nk terkencing, perut mengeras kdg2, sakit celah kangkang, sakit kt vagina ketika nk baring n nk bangun tidur

2y ago

Igt sy sorg cm tu. Terasa nyilu tb2