Faktor Usia

Apakah risiko yg bakal sy hadapi jika sy hamil dlm usia 42thn

2 Balas

Anda dua kali lebih berkemungkinan berbanding wanita yang lebih muda untuk mengalami: diabetes gestasi; praeklampsia; tekanan darah tinggi; plasenta praevia (kedudukan plasenta rendah); abrupsi plasenta, di mana plasenta tercabut daripada dinding uterus. Pengalaman bersalin bagi wanita lebih 40 tahun juga lebih sukar. Anda lebih berkemungkinan mengalami: pembedahan caesarean; posisi bayi songsang semasa lahir; bayi anda dilahirkan dengan berat kelahiran yang rendah; bayi dilahirkan terlalu awal.

biasa nya risiko dari segi kesihatan.. contohnya kencing manis, darah tinggi semasa kehamilan..