Pengalaman hamil di usia 40an.

Apa perasaan bila mengandung di usia 40an? Ada yg cakap risiko baby cacat .

1 Balas

saya mengandung umur 41 dan bersalin umur 42. Anda tahu, anda berisiko..jadi, apa yang perlu anda lakukan? 1) abaikan segala perception negative orang. 2) berdoa yang baik2. Allah ada.. Tuhan ada.. 3) sentiasa fikir yang positive, anak bakal lahir nanti sempurna, comel, cerdik..etc. Doa,doa, dan terus doa. Imagine yang indah2, yang baik2. Jangan terlintas sekalipun tentang keburukan, kecacatan, & apa jua yang tidak baik utk baby. (silap percaturan, boleh jadi satu doa & harapan. So, stop it & don't think about it!) 4) Jaga pemakanan. Makanlah segala keperluan vitamin untuk ibu & baby. Makan makanan yang sedap2.. 5) Buat senaman ringan utk stamina nak bersalin nanti. 6) Enjoy every moment.. love yourself, be kind to yourself.. Again, jangan fikir pun pasal risiko baby cacat etc. Fikir yang positive, yang indah2, dan terus berdoa.. doa..dan doa.. In Shaa Allah, dipermudahkan segala urusan. Aamiin 💞

3y ago

Terus bangkit, sis! Jangan stress. Yang mengandung tu.. kita, yang melahirkan tu.. kita, & yang menjaga anak itu..adalah kita juga. Jangan putus berdoa & fikir yang baik2. In Shaa Allah, Dia maha mendengar. 💞 Dah jangan sedih, gi makan sedap2 & enjoy k 😘