Usia 4o Risiko Kehamilan Tinggi

Puncanya d sbb kn apa ya, risau ssh hati sy?, mcm yg ada dlm pemikiran ni, bila doktor memaklumkn risiko 2 nya tadi, siapa d sni berusia 4o thn yg hamil mcm sy

18 Balas

Jgn di pikirkan sgt sis .. nti sis stress takut mngganggu perkembangan bayi dlm kandungan .. Saya skrg tgh mengandung semester ke 3 ..umo 43 .. Doktor Ada terangkan kt Saya ttg risiko mngandung di usia Saya ni .. tp Saya tk simpan dlm hati atau kotak pikiran Saya pn apa yg doktor ckp tu .. Saya doa mohon Allah mudahkan segalanya .. Rezeki ,jodoh,kelahiran ,ajal Kita semua sdh di tentukanNya .. Kita hanya hamba yg kerdil .. Sbg ibu ,doa adalah senjata utama Kita .. Sis jgn susah hati ,yg penting skrg ni sis jaga kesihatan sis ,jaga pemakanan ..Dan jgn berhenti berdoa k

Sy belum masuk 40 tp near 40😁 Skrg 35 tahun, pregnant anak ke-3. Risiko mmg ada utk setiap kehamilan cuma kalau berumur lg high risk la. But as long as u ikut cakap doctor, jaga mkn, tak skip supplements, buat light exercise InsyaAllah benda tu membantu utk keep fit sepanjang kehamilan. Sy sendiri diuji dgn masalah jantung kali ni. Tp sy malas nak fikir sgt. Just keep fit, ambik healthy food & nikmati lazatnya ujian yg Allah bg sy skrg ni😉

Salam sis.. sy pon 40.. Dh rs peknen ms 20s, 30s n skrg 40s 😅😅😅 Ade laa beza ckit dr segi tenaga tu tp rs nye kite boleh handle situasi lebih matang n cool ms 40s nii.. Just enjoy ur pregnancy.. n pastikan ambik supplement yg tepat.. take positive vibes.. bykkan solat sunat.. bykkan membaca hal berkaitan kehamilan n amalkan pemakanan sihat.. boleh buat scan details nnt utk persediaan.. in shaa Allah.. 🦋

4y ago

Most welcome 😍

Saya 41 this year skrg 37w.. faktor umur akan membuat seseorg tu cept letih .. megah.. mgkn akan kerap jatuh sakit saat preggy.. risiko ye.. mabby anak dlm kandungan akan problem tapi fikir yg positive j.. jgn ikutkan kata doc sbb ia akan buat Kita strees Dan murung.. just fikir yg positive mkn makanan yg seimbang.. amalkan diet sekiraye Ada masalah gdm ..

4y ago

Itu la skrng da stress dgn kata2 Doktor 2,insya,Allah akan cuba fikir yg positif sepenuhnya☺️

Mak saya dulu bersalin adik bongsu umur mak 40 , sekarang mak dah 53 dah . Alhamdulillah , mak & adik kedua duanya sihat belaka . Malah adik saya sangat cerdik sekali . Selalu fikir positif ye . Masa mak saya pregnant pun doc selalu cakap benda yang sama . Tapi bersangka baik dengan Allah swt selalu . Amalkan surah surah , zikir zikir .

4y ago

Ya sis Insya,Allah thing Positif selalu, bykkn berDoa itu lg penting Terima kasih👍🏻😊

Risau kot dgn kesihatan. Risiko . Tah lah .. Klu zaman mak2 kita dulu ramai yg pregnnt umur 40 an . Maybe dulu pemakann tk mcm org mkn skrg kod . Byk tak sihat .. Mak sy dulu pregnnt adik bongsu umur 48 . Haha time tu last dah .. Nurse tk bagi dh pregnnt. . Kene bersalin dekt hospital . Tak bagi dh bersalin sendiri kt rumah ..

Doa byk2 pd Allah moga dimudahkan urusan nnt. Saya mgandung umur 33 tahun, obesiti dan sejarah mgandung yg lepas ada darah tinggi. Pun doc bising2. Saya positif saja puan. Doc nasihatkan berdasarkn pengalaman dia, tp doc bukan Tuhan. Kita doa dan tawakal pd Allah.

4y ago

Ya sis Terima kasih ya, Insya, Allah smga semuanya d permudahkn sempurna sihat Alhamdulilah Amin...

Teringat artis Sharimah Ibrahim dah 40thn baru dpt mngandung anak prtama, tapi dia nmpak sgt muda spt 20an, boleh jd dorongan utk amalkan gaya hidup sihat, kadang mentaliti kita yg buatkan kita rasa dah tua n tak mampu, but just be positif la.

4y ago

Siti Nurhaliza pon... dengarnye nk tambah zuriat lg.. positif aje kan

Risiko ank cct ny pengalaman mak sy,adk sy tk smpt lhir ninggal dlm perut ms 8 bulan,dn di sahkn sindrom,sdangkn mak tkda mslh kshtn,doc pnh suh mk gugurkn tp dh ckup sft mak tkmaw gugur kn

alaa puan jgn fikir bukan bukan. fikir positif ja ya.... saya umur tak jauh dari puan.. saya 36 tahun... and first baby last july alhamdullilah ❤️ semua ok.. 🌹