Sya ibu bkrja , anak Sy x tdur mlam.kdg Sy trpukul dan teriak ank Sy . Tpi Sy sgt penat

Apa yg perlu anda buat kalau anda d tmpt sy

13 Balas

kesian awk. Sy taw awk stress dgn kje lagi penat ape semua. mcm ni la mulakan dengan tukar rutin tidur ank awk. mula2 pastikan dia kenyang. awk suap mkn awal2 bg dia susu ape semua. lepas tu main dgn dia sekejap bg dia penat. lepas tu mlm tu dlm pkul 8 ke pkul 9 tutup tv tutup lampu bawak dia masuk bilik tutup lampu. awak baring dgn dia atas katil. pura2 tidur tapi pandai2 la perhatikan dia. pastikan tak ada benda2 bahaya klu dia main. standby susu ape semua. yg penting jgn buka lampu biar samar2 je. awk n suami pura2 tidur jgn bngn perhatikan je dia. inshallah nnti dia boring dia sendiri akan tidur. ni berdasarkan pengalaman Sy la. Sy Cuba kongsikan tapi tula lain Anak lain ragamnya. Cuba la mana tahu menjadi dekat ank awk

- betulkan waktu tidur anak ikut umur - buat rutin bed time, cth, mandi, pakai baju tidur, minum susu, masuk bilik, baca buku, baring2, pasang lampu malap atau pdm lampu.. - kalau anak terjaga, bergilir dgn suami kalau penat, jgn kita penat sorang2.. doktor ade pesan kat suami sy, emosi ibu kena jaga dulu, anak no 2.. - jgn pukul atau jerit pada anak, anak sedara sy, skrg 6 tahun, terjerit2 kat mak dia and suka pukul mak dia.. sbb mak dia dari baby pukul dan cubit dia.. kalau anak tantrum, mak jgn tantrum jugak.. beredar, tarik nafas, minum air ke, dah relax baru tengok anak.. biar dia tantrum puas puas dulu.. - kalau penat sgt, rase mental breakdown, boleh jumpa doktor atau kaunselor utk bantu..

Sis cuba tidurkan anak dalam bilik tutup lampu pukul 9 malam dah mula baring. Kalau anak bawah 7 tahun biasanya masih nak mak peluk2 sambil bercerita. Kalau dah besar diorang pun rimas dah dengan kita. Cuba lah sis, anak saya 5tahun, kalau peluk2 belai dalam gelap tak lama lena lah. Biasalah ibu bekerja memang penat, tapi kalau anak kecik lagi time ni je diorang nak manja2 ngan kita..kalau termarah tu cepat2 minta maaf & peluk balik. Bagitau sis penat sangat.

sis,klu blh jgn naik tgn..nt ank akn jd kasar dan akn buat bnda yg sma bila ada adik..ank akn jd kurang dgr kata..faham awk stress..tp kn awk ank kita ni skjp je sebenarnya waktu baby dia..lma² esok kita akn rindu moment² ni..try ptg mndikn dia(selawat skit)..bg dia selesa sblm tido..pstikn cukup susu ,klau dh blh mkn..pastikn dh mkn..sabar ye awk..InsyaAllah awk boleh lalui semua ini sbg sorg ibu yg penyayang dn penyabar 🤍

Adjust balik rutin tidur dia. Kena jaga wake up window anak. Bila tidur siang terlampau lama tu yg jadi anak berjaga malam. Kalau hantar pengasuh, kena pesan ke pengasuh mcm tu. Mcm anak sy 4 bulan max 90min berjaga siang satu sesi, lepas tu sy tidurkan. So malam dia lena je tidur bangun nak susu je

Boleh jadi anak tak tdur malam disbbkan pola tdur dia tak cantik. Mungkin sbb awk bekerja dan awk takde masa utk buat smua tu. Anak perlu dilatih utk tidur mengikut waktu. Kesian kat awak

klau blh jgn pukul anak.. nt tangan jd auto nk memukul aje anak tiap kali marah.. sakit dia.. tgok blk waktu pola tido dia mcm mana.. klau blh siang jgn bg lama sgt tido.. mlm mmang pyh tido..

anak kecik kalau kita marah skali pon takde guna sis.. balik balik kita yg rasa lagi penat.. kena tukar waktu tidur dia tu.. mesti anak byk tidur siang ni

kalau blh jangan ajar naikkan tangan kat anak. anak saya biasa kalau tantrum. saya tinggalkan sekejap. bila saya dah lega. pergi balik dekat anak.

Pukul tu jgn la. Saya akan suruh pengasuh jgn bagi tidur terlalu byk waktu siang. Main lebih sikit ngan anak, tak pun bagi tengok tv