baby 2bulan 6hari

apa tips utk baby yg kena selesma dan batuk ini. kesian bby saya susah nak tidur malam. *firstbby??*

10 Balas

biase mse mndi kn bby tu hingus dy cair . bole sedut hingus abis2 mse tu sis . lps tu bole letk minyk telon pd tapak kaki , blkg bdn bby dn dada bby . potong kentang hiris halus tu letk pd dua dua tapak kaki ank smbil pkai stoking . setiap ari letk sis kentg . kentg tu akn brubh itam . slgi btok selsema ank ad letk shje kentg tu . biase ari ke 3bru nmpk brubh itam dy tu kurg . klau itam bnyk tu msih xok lg bby . klau lebih dri 3ari bby btok selsema teruk nmpk xbrmaya je bby . bole check bby d Kk tok kepastian tkot drh ke paru2 jngkitn ke . ank2 sy . sy amal kn tu je . garlic xsesuai letk pd tapak kaki bby sebb panas . nt kaki bby jdi melecur kecian . nk bg bau pon tkot dy nangis nangis teruk . sy bg bby bau dlu xkelua pape pn . sedut mse mndi je brkesan . smoge mmbntu sis

5y ago

🙏🏻🙏🏻🙏🏻 amen

sis...bawa pergi ke klinik kalau teruk sgt. Jgn dbiarkan..nti lg memudarat utk bby. Cuaca skrg x sama mcm dulu. Sy punya bby sebulan batuk sis...neb 3 kali..huhu.. alhmdulillah masuk 5 bln br ok. kahak diparu2 hilang.

5y ago

betul sis😫😫 sekarang musim selesma dan batuk2 😑

Bby sy pon alhamdulillah bru sembuh dri selsema n kahak byk.. Jpe doc bg sterimar... Spray 2 jam skli pstu sedut.. Byk hingus kluar..

5y ago

Iye sis.. Kne g klinik swasta

Garlic balm. Ank sy ms dlm pntang batuk. Jmpe doktor tp doktor kata semua ok. So try garlic balm bru nmpk lega batuk dia.

5y ago

iyaaa sy pakai juga garlic balm. mmg ok👍🏻👍🏻

Kalo selsema boleh pakai kn spray sterimar baby...lps tu sedut...kalo da truk sgt better bwa gi hosp....

5y ago

oh ok thnkyou

Bgi sapu kunyit idup...atau pon bgi minyak kayu putih campur air suam bgi dy dekat dy nafas...hhe

5y ago

ok ini sy sdh try mandikan bby cmpur mnyak kayu putih🙆🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Saya sapu kunyit hidup kat hidung dia n tinggikan bantal baby..biar sng brnafas

5y ago

noted sis🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Beli minyak AO waleet..kt baby sy berkesan time selsema n batuk

5y ago

nnti sy beli AO waleet sy nmpk juga org post pasal AO Ini

Try not to sleep with air con for a while?

sis pegi buat rawatan sonotron.. pastu lps siap buat rawatan sonotron.. sis apply kan oil treatment lulubae kat anak😇

5y ago

Brp kos sonotron ye