Luahan Seorang Ibu ?

Apa perasaan korang bila kakak ipar selalu ambil kesempatan susu kan baby korang? Depan mata n tanpa minta izin? Hmm sedangkan susu korang cukup untuk susu kan baby. Sumpah hancur hati ni bila tengok semua tu ? sampai jadi fobia nak tinggalkan anak main dengan family in law even nak ke toilet pon terpaksa cepat cepat. Mula mula dulu time pantang rumah ibu, dia pernah dtg melawat n time tu pon I kat toilet tengah mandi. Habis mandi kantoi anak dia cakap yg mommy dia bagi tetek kat baby. Time tu hati berkecai taktahu nak kata ? dia dengan muka tak bsalah kata bagi sikit je. And kalini jadi lagiii ! Kita punya lah nak jaga hati husb ngan family in law yang asek tanya bila nak tidur rumah mak mertua. ( sebab dekat sangat ) so kita gagah juga lah plan tidur seminggu kat sini. Last Last benda ni jadi ? dia jadi seronok pula pantang tinggalkan anak je dia mulalah nak susu kan bila baby merengek sikit. Sedangkan kita ada ja kat depan dia. And makkk mertua pon ada je! Tapi mertua pon diam je tengok anak dia susukan baby I. Hm tak fikir ke perasaan kita ni kat depan dia? Dengan takda minta izin apa. Hmmm kita sebagai adik ipar tak nak lah tegur sebab takut terasa hati atau masam muka. Tapi sampai bila? ? Yaallah kita dah sampai nangis nangis cerita kat husb. Husb nak cakap kat kakak dia tapi kita yang tak bagi ? risau sangat nanti family il cakap kita ni apape ?

25 Balas

Bagi saya, biarkan je husband bgtau kakak dia tapi dgn cara berhemah. Elak tinggalkan baby utk tak bagi peluang kakak ipar awak ambik kesempatan dan sentiasa pastikan baby kenyang supaya dia x menyusu dgn kakak ipar awak

4y ago

Hm suami saya kalau bercakap dengan adik beradik dia kadang kasar. Jadi saya tak nak nanti jadi pergaduhan antara mereka 😔 sedangkan mak dia pon okay je kakak dia susukan baby saya. Saya tak nak nanti sekali ngan mak mertua bergaduh dengan suami 😔 saya tak sampai hati

Tp kalau dah byk kali kakak ipar awk susukan bby awk...takde guna dah awk ckp sbb ank awk dah jd ank susuan dia dah pon....blapang dada jelah....ank kakak ipar awk dgn ank awk tu dah xbatal air smyg dah....

4y ago

Ok silap baca...baca mcm dah byk kali...sbb kalau dah lebih 3x kenyang dah jd ank susuan

anak dia pun menyusu ke? 4 tahun masi ada susu badan ke. sis tegur je mcm ni "eh kak takpe la x perlu susu kan. sbb susu saya pun banyak, takut bengkak pulak nanti 😅"

Biarlah husband nk tegur kakak dia. Kalau x tegur sis jugak asyik makan hati buat apa. Kalau asyik takut family in law kata apa, mmg biarlah apa org buat kat anak kita.

4y ago

Hm saya tanak nanti husb ngan kakak dia bergaduh n masam muka / terasa hati lama 😔 jadi kami cuba elakkan tinggalkan anak / gilir gilir jaga supaya akak ipar tak bg susu dia

Confront sis jgn pendam2. Okaylah tu klu suami awk yg bawa bincang atleast kakak dia tahu yg awk tak selesa dgn apa yg dia buat. Baik tegur je drpd mkn hati.

4y ago

Hm in shaa allah sis. Kalau benda ni still berlaku saya akan cuba bersuara juga :') sebab terlalu lama pendam n sedih sendiri. Anak yang tak bersalah pula kita jadi marah n geram sedangkan dia baby taktahu pape 😔

sme dgn keadaan sye..ank buah suami ckp mama dia bgi puting mama dia kt ank sye mse ptong kuku ank sye tpi bile ckp dgn suami,suami ckp mungkin ank buah dye tipu je.

4y ago

Hm tula. Perasaan kita sebagai ibu ni lain kan. Lagi lagi bila dengar dari budak kecik . Mana mungkin budak kecik nak menipu kan ☹️ luluh hati rasa

Biar la suami awk tegur kakak dia,supaya kakak dia tau yg awk tak suka dan selesa kakak dia buat cam tu..awk masi ada kot..kakak dia pula yg over🙄

4y ago

Hmmm 😔 saya takut nanti gaduh ☹️

bg je sekali..hak dia ape yee buat anak awak cmtu puan..lau saya bersuara saje..gaduh2 lah saya tak kisah..anak kita kot..nape dia plak lebih2.

4y ago

biar bermasam muka sis..jgn mkn hati..sakit lau pendam..

Susu badan? Dah kenapa pulak tu. Anak sendiri mana. Sibuk nak susukan anak orang. Biarlah husband nk tegur akak awak tu. Pelik2 la manusia ni

4y ago

Oh dah 4 tahun masih ada susu badan ye. Bincang baik2 dgn suami ye. Suruh dia tegur tapi jangan kasar2. Bukan nak jaga hati akak ipar sangat. Lebih kepada nak jaga hati mertua tu. Biasa la. Mertua mesti sokong anak perempuan dia. Huhu. Semoga urusan Puan dipermudahkan ye

Klu sy ckap je dkt dia dpan2... Nk terasa ke ape ke lantak la.. Anak kite kot sesuke hati jee nk buat cmtu

4y ago

Kalau cmtu soh somi ckapkan.. Hihi.. Semoga semuanya baik2 je k..