Anak saya

Apa ni ya?dah bawa jumpa doktor tapi mcm tak da perubahan

Anak saya
18 Balas

Mcm ekzema pula tu sis. Try bawa ke klinik swasta. Baby jiran saya kena mcm ni la start umur sebulan. Kepala berkerak dan ada berair,kulit badan pun kasar je. Merah2 dan ada masanya berair. Bawa ke klinik kerajaan pun doc bagi ubat sapu je. Tp tak berkesan. Saya sarankan jiran saya bawa anak dia pegi klinik swasta utk check. Doc klinik swasta sahkan anaknya ada ekzema. Doc bagi krim ezzera dan sabun serta mandian khas utk bayi yg ada ekzema. Skrg ada perubahan sedikit

anak saya pernah kena macam ni. tapi atas kepala. pegi klinik swasta doctor advised potong rambut dia then jangan bagi dia garu tempat tu. kalau peluh atau kena susu better bersihkan. lepas tu baru sapu krim zarin rasanya nama dia. within a week jugak la baru ok. boleh try cari krim tu kot. 😀. semoga cepat sembuh ☺️

better bawak pegi klinik swasta kalau mampu. tp mcm saya tak mampu bawak anak pegi klinik swasta, saya mandikan anak saya dgn air mineral, mandi anak tak perlu sabun, sapukan minyak kunyit, mandi dgn air daun bambu. alhamdullilah berkurangan. mak pula pantang makan ayam, telur, kekacang, seafood, ikan yg beracun.

Kesiannya..mgkin ekzema ni sis,anak kedua saya pun ekzema,kena berpantang makan..saya pun mcm sis jugak dah bawak g jumpa doc kerajaan dan swasta tp sama jgk ubat xsesuai..sis kena try n error la..skrg anak dah 4 tahun Alhamdulillah dah kurang dah..makan pun xpantang dah..

Mcm ring worm ka bentuk dia mom? My baby kena mcm ni, bru satu tompok sy sapu ubat zarin beli pharmacy. Slalu lap dgn Air suam.. Xsmpai sebulan hilang. Baby Kena pkai sarung tgn slalu klu tak baby garu jd makin besar.

nampak mcm ruam susu... x dak ap.. cuma sapu krim utk ruam ni..lps tu selepas menyusu badan.. ambil kain basah...lap bersih pipi baby dan dlm mulut baby...ini rasanya lelehan susu badan... ank saya pnh jd mcm ni..

Sma mcm ank sy dlu.. Klu merah cmni sy sapu krim yg kuat sikit (ada 1% steroid) dh kurang hri² sy sapu vaseline.. Alhamdulillah mmg ade perubahan..

pendapat saya lah.. kalau bagi Susu ibu.. Alaskan kain supaye tak kena pipi anak... nanti pipi merah2 macam Dalam gambar ..

mcm pipi anak sy sebelum ni.. bawak pergi klinik swasta pakar tan alhamdulilah 2 minggu dah nampak hasil

Beli krim candy B.. dekat farmasi ade jual... Krim candy B cepat je hilang kan tapi kena kerap sapu