Pengalaman kne covid time preggy

Apa mommies buat klu +ve covid time preggy? Doc ada bg ubat ke? Dh buat test tp -ve tp simptom mcm ada. Sbb pernah kne sblm preggy. So rsa hati mcm ya. Tp xstruk dlu. Apa yg ptt kne buat?

6 Balas

pnh kena covid masa 2nd trimester tapi x teruk pn..cuma kena make sure pantau pergerakan baby bgi cukup 10x, pantau suhu bdn supaya x spike tinggi, kena pantau spo level, and klu sesak nafas semua nh kena terus ke hospital. doktor cuma bgi panadol biasa, dgn ubat batuk utk ibu mengandung tu je x bgi byk sbb doktor pn x berani. so awk try repeat test selang dua hari tgk and pantau simptom2 yg sy ckp tdi, byk minum air suam, mkn vitamin c and cukupkan rehat je.

sya pn prnh kna covid time 32week .. sminggu prtama tu fikir batuk & sakit kpla biasa tpi rsa bdan lain mcm.. sya mkn pnadol je & bnyk rehat.. slepas smnggu tu try swab d klinik +ve.. kuarantin d hsptal .. stakat kna bgi vitamin je n suntik ubat cair drah.. 5hari lh d hsptal.. keadaan sya tak teruk pun stakat batuk2 je..

Saya pernah kene covid masa 25w++. Saya dikerjarkan ke pac sbb masa tu bby kurng aktif sbb badan kita panas. Tak ada ubat, cuma boleh makan panadol biasa (paracetamol). Sejukkan badan kita letak cool fever atau basahkan kain. Bgi bby aktif smula.

Saya pernah positif covid waktu 8 weeks. Saya makan ubat macam biasa ikut symptom yang ada. Macam demam, saya makan panadol. Minum banyak air putih n banyak rehat. Makan kena cukup. Lepas seminggu, alhamdulillah negatif covid.

Bergantung atas simtom yg puan alami. Kebiasaannya kita kuarantin, kalau ada demam blh mkn pcm dan teruskan monitor carta gerak anak.. puan kena byk rehat dan byk mnum air ya.. jgn bg bdn sampai kering

Bykkn minum air masak/putih. Takut dehydrated.