Ank kuning ..

Nk tnya klo ank susu bdn perlu ka bgi susu formula jgkk .. sbb ny tk lalu nk ulang alik kk sesaja 🥲 lps tu baby berak pon sikit² ja tk bnyak

10 Balas

sya bru stop ank kuning..sy mmg x bgi susu bdan sbb puting sy short jdi baby x dpt nak hisap..sya perah pn dpt 1oz je..dpt lah ank merasa skit..hari kedua lepas bersalin sy bgi formula smpai hrini hri ke-12 susu formula je..alhamdulillah kuning ank pn trun 4 kali je check kuning smlm check kuning trun bnyk sngt tak perlu ke kk dh..klu awk nk bgi susu bdn blh je tpi elakkan mkanan yg panas dn jamu jgn mkn..sbb ank no 2 sya truj kuning smpai nk hbis pantang berulang hosp kuning x trun..sya bgi susu bdan+formula tpi lbih kepda bdan sbb susu time ank no 2 meriah skit..tpi msih x trun2 jgk last skli sya stop susu bdan bru trun kuning ank..

Anak saya kuning jugak, ada doktor suruh bagi susu formula, ada doktor suruh mix, ada doktor suruh bf. Bila anak kuning, dia kurang tenaga nak hisap susu ibu, hisap sekejap lena, jadi anak lapar, Mama kena perah susu dalam botol. Pastikan anak minum susu yg secukupnya baru baby kerap kencing dan berak. Sekarang saya letak Aloe vera Kat kepala anak... Esok nak kena cek kuning balik, Harap2 kuning makin turun..

Berdasarkan pengalaman saya yg baru je anak recover dari kuning, sila la beli susu formula dan kerapkan bagi susu badan & formula. Sejam sekali lg bagus. Sbb nak kasi anak berak banyak. Saya pulak pantang tak makan halia, lada hitam & jamu2. 6 hari je ulang alik kk alhamdulillah. Kerapkan bg susu tu yg penting sbb nk kasi dia berak tu.

kalau ank kuning susah nk turun better stop kejap susu badan bagi susu formula 2jam sekali dh turun kuning baru bagi balik susu badan tapi klau nk bagi jgk susu badan kena gilir2 dgn susu formula sbb doc sendiri ajar mcm tu kalau nk kuning turun cepat klau tak mmg penat laa dok ulang alik kk

Saya perah susu tp bagi ikut botol since anak saya lg kenyang mcm tu n berak banyak. Kalau bg susu badan dia mcm tak kenyang. Setiap stgh jam dia nk bf. Alhamdulillah ada penurunan dh bacaan kuning dia. Xpyh pegi kk hari2.

sy bg full susu badan je direct. x ikut org pon topap susu formula bagai. 2 mggu kuning trun. even lmbt tapi sokay trun jugak. sntai2 ja. sy skip2 je p kk haha mls p selalu.

Time sy anak kuning dulu..doc di Kk ckp bg je anak susu formula..utk support..sbb yg penting bayi perlu membuang .. berak and kencing..bru kuning boleh cepat baik..

sya walaupn susu dah ada.tpi bg juga susu formula,sbb anak kuning tinggi..nak bg dia kerap berak & kncing..bg trun kuning dia...nti dah Ok baby bru sy fully bF

Bg je nnt dh ok sambung full bf balik