lmbat brckp

hi ,ank sy dh 1y6m nk tny ibu2 yg sme umur dgn ank sy adakah normal klu ank kita tk pndai brckp lgi 😔😔risaunya saya ..

10 Balas

Anak sy pon lambat bcakap..dia boleh bcakap masa umur 2 tahun stengah..mmg risau sgt rasa hati nie..sebelum bercakap dia ada 3 word je dia boleh ckp (abah,cat,air)..skrg umur 6 tahun,xterlayan dia nak bercakap bertanya je sepanjang masa..nak tido pon masih bersembang2 lagi..anak lambat bcakap mungkin sebab dia anak sulung,kurang bgaul dgn kawan,duduk umah sebab pkp dulu..rajin2 je bcakap dgn dia,kalau anak paham apa kita ckp,1 hari dia akan mula bcakap jgk insyaAllah...

Hi, ini saranan saya ya. Sentiasa rujuk buku checkup anak dan milestone anak dalam TAP ni. Sangat2 membantu. 👍 Dalam TAP ni sudah ada tips, saranan, aktiviti yang dicadangkan untuk boost milestone anak. Milestone anak dalam TAP akan ikut usia anak kita. Bila awak rasa anak awak tak mencapai milestone yang sepatutnya atau awak ada rasa sesuatu yang tak kena. Terus rujuk dengan doktor ya. All the best mommy 🌹

ikut saranan WHO, dlm masa 18 bulan (1y6m) dah boleh sebut 20 perkataan bermakna. bukanlah sebijik "makan" atau "sayang ibu". cukup dia faham mcm "mam = makan" "cu = susu". selagi betul apa disebut & apa yg dia mahu. kalau masih takda juga, rujuk paed nanti dia akan suggest ke speech therapy.

normal sis...anak buah saya da masuk 2 tahun pandai cakap ibu ngan abah je 😂yg lain dia nak cakap tapi tak faham dia ngonyel2 apa ntah 😂

Normal sis . Kdg peringkat tumbesaran babies ni lain2 . Sis praktiskan je hari2 ckp ngan babies . Klu msih risau boleh refer doc sis .

tengok dekat buku dia sis. apa milestone yg patut dia capai ikut umur. tak pun nanti check up, tny la nurse/Dr

Anak sy 2 tahun setengah baru pandai cakap sikit2. bila 3 tahun baru boleh bercakap tak nak benti 😂

lambat cakap mean tak de word langsung ke yg keluar. masih bunyi bahasa alien ka?

ank sy 1tahun 4bulan pun still blum ada word lg. berjalan pun belum. rsau gak

8mo ago

Sama macam saya sis.

biasa la 2...lmbat mulut, cpt kaki biasanyalah