lmbat brckp

hi ,ank sy dh 1y6m nk tny ibu2 yg sme umur dgn ank sy adakah normal klu ank kita tk pndai brckp lgi ??risaunya saya ..

10 Balas

Anak sy pon lambat bcakap..dia boleh bcakap masa umur 2 tahun stengah..mmg risau sgt rasa hati nie..sebelum bercakap dia ada 3 word je dia boleh ckp (abah,cat,air)..skrg umur 6 tahun,xterlayan dia nak bercakap bertanya je sepanjang masa..nak tido pon masih bersembang2 lagi..anak lambat bcakap mungkin sebab dia anak sulung,kurang bgaul dgn kawan,duduk umah sebab pkp dulu..rajin2 je bcakap dgn dia,kalau anak paham apa kita ckp,1 hari dia akan mula bcakap jgk insyaAllah...