ank ssh brckp..

Ada x ank2 sis yg lmbt perckp..ank sy umur bln 12 ne dah 3 tahun..tp brckp bhsa dye..klu fhm pun..mama papa bby xmau..yg lain ntah bhsa dye..org kta mgkin sbab belah mulut msa dye kcik..ye ke sis

47 Balas

sy pon sependapat juga yg mana2 doktor trus buat judge tgok anak kite yg dtg klinik utk rawatan demam .tup2 dsangka anak kite pyakit lain..bile xcakap dpn doktor utk kali pertama jumpe bg anak dgn doktor tu..kan salu doktor lain2..btukar org yg keje maybe lain ms keje...so mood anak x ok..waktu demam..pastu disuh bcakap ..bile anak xrespon..yg asal demam trus rujuk ke pakar...paling buat hati trus neves..nak suh buat app scan otak ape.. kdg2 knk2 tgkah laku xsame bile 1st time jumpe...bagi la mase kenali knk2.. kdg2 bkn kite nak lawan kate doktor..tp seelok2 jgn buat jugde..tgok ibu pendiam..ingat xtau ape2 ...ni sometimes nak judge ibu sekali..kite keadaan risau n sedih anak demam .jd makin btambah risau ...tlalu mdadak... kdg2 kite xde bukti on the spot (rakaman video aktiviti anak kite yg kat umah..cth sbnry anak kite tau baca abc .kire 1 -10..jenis ckp byk bile bukan demam n bile kat umah)...bile doktor tgok kite xmampu bg bukti on the spot..trus buat judge ...sgt2 mbimbangkan..pastu maybe bukan tuju kat sy...xsalah mgeluh..tp kite kan ade adab ..jgnla sebut stress la keje depan kite .ye fhm situasi skang covid-19...tp kite bawa anak jumpe doktor kalo bukan demam...xla nak susahkan doktor..rs boleh tolak ansur kan...saje bkongsi pendapat..

6mo ago

tunjukkan video ketika anak puan aktif sihat kepada doktor bukti anak puan ok.

sis klu bg ank gajet, stop slow² gajet.. no tv.. byk kn komunikasi, byk kn cerita.. dgn bahasa yg betul, supaya ank boleh faham.. jgn byk kn bertanya, byk kn cerita. tunjuk dan sebut jgn give up. ank sy 1y6m krg words die bile jumpa doc, suh refer pakar. sy stress sgt² smpi overthinking.. at the end sy doa byk²,trus cerita byk kn komunikasi sambil jln pn sy cerita, dlm kereta, smua bnda sy buat sy ckp.. syukur jgk ank sy ke taska dr 9bln, jumpa kwn2 ramai, tp pokok pangkalnya, smuanya brmula dr rumah. kite lh cikgu sbnr pd ank² kite.. kt taska ank sy tgk tv, 7pg-7ml. kt taska ikut jdual aktiviti. mlm n weekend sy tk bg die tgk tv. gajet pun tk pnh lg stakat ni. cube bg buku berbunyi dgn anak. maaf skdr prkongsian pngalaman shj. ank sy 2y1m skrg alhamdulillah byk ckp smpi cgu taska bgtau ade words² yg kita tk expect die boleh ckp, die ckp dgn cgu2..

ank sy sblm umr dia 2 thn.. mmg tk nk ikt apa yg d ajar.. ssh nk bg dia fokus. mls nk bljar ckp.. skg dh 2 thn sbln.. sy nmpk byk perubahan .. dia dh mula cerdik, pndai sbut ma ma.. itu.. no no..dn pndai kata nah klu nk bg bnda kat kita.. tp klu nk sesuatu nk mnum air ke dia tunjuk2 cawan. ee2 dia kata. dia bckp gak.. tp bhsa yg kita tk fhm. skg dh tahu mna kepala, hdung, mata , mulut... itu pn bila dia fokus je dia akn bt bila sy tnya.. kdg2 kita sbgai ibu.. mmg rsau bila ank tkleh nk ckp lg.. tp kita kna pkir positif je.. bila kita positif.. pndgn kita kat ank pn akn jd positif..

2mo ago

betul kita sebagai ibu mmg kena berfikir positif kt anak ..anak saya pun mcm ni jugek ...tak byk lah perkataan dia ucapkan ...tapi bila disuruh atau kena marah tu faham ..moga yg baik2 saja untuk anak2 kita semua 🤲

tips sya yg doktor bertahu awal2 untuk perkembangan kosa kata untuk anak waktu pagi dan sebelum tidur,masa ni banyakkn bercakap dengan anak,fasa2 ni otak anak sedang rehat atau pun rengang berhalusinasi dan cekap untuk ingat,skrg ank sya dh fasih bercakp walupun pelat tapi sebutan dia betol,dan pandai mengeja,mengenal huruf,umur 2tahun 1bulan,masa umur anak sya 1thun dia cuma pandai sebut mama,pa2,tu je,tpi sya ingt pesan doktor untuk selalu bercakp dengan anak,dan bermain bersama,main jerit2 ,nyanyi,dan selalu ulangkan perkataan bermakna,contoh makan, nak, yes,minum ,minta ,mandi, ulangkn perkataan yg senang dahulu.

ank sy pon skrg 3thn bpe ari bru . bnyk brckp . ad bhase dy ckp kita phm . ad yg xphm juga . kebnykn ckp mmg bhase dy lg . ad yg ckp jelas ad yg masih ad sedikit pelat tu pn org kata dy lmbt pndai btol2 ckp . ank buah sy 2thn lebih dh jelas ckp . tpi ank sy xmcm dy ckp tpi sy rase ank sy ok je sbb klau kita aja dy sebut prkataan dy sebut je ikot kita sebut tu . lps tu klau kita tnye soalan pd dy pon xsemua dy jwb . dy msih blom pndai nk jwb soalan org . tpi Alhamdulillah sy rse ank sy cume sedikit lmbt je cara dy brckp tpi dy bijak . jmp doc pon doc kata dy bijak je .

4y ago

update : anak sy ni dh 4thn lebih . thn dpn nk skolah tadika dh . Alhamdulillah ank sy ni mmg seorg yg bijk . . saya aja dia mengaji cpt dia tgkp . dh nk msuk iqra 3 dia mengaji . . sebutan dia semua dh helas malah bnyk ckp dh mcm2 perkataan. .

Sy ank empt2 bboi tiap ank lain pkmbgn..ade yg cpt ckp..ade yg lmbt..yg no 4 dah 3thun 5bln..sy sdar die lmbt bckp n ade mslh nk sbut hruf mcm R..L..sy chek ngn paeds die ade tounge tie..lekatan bwh lidah..sy dah rfer pd pkar dentist knak2 doc ckp pntau smpai umur 4thun klu still ade x leh sebut kna oprete buang sikit lekatan tu..sbb die mild tounge tie je..tp ank sy ni da msuk playskul..so sjk skul die da bnyk improve now dah bnyk ckp wlpn ade yg still pelat

5y ago

Xde mslh sgt sbnrnye tp bila da bsar sket nk bljr mmbca ke akn problm sbb ade pktaan yg xleh nk sbut betul...tp cara hntarkn ank2 skul awal 2 thun..3thun mmg sgt mmbntu..sbb di skul dorg akn rajin bckp dgn kwn2..konsep plyskul sndri bljr smbil brmain

masalah bercakap ni.. kalau ikut firasat sy laa kan walaupun sy bukan doc.. untuk mempercepatkan anak kita ni bercakap, kita kena bercakap dengan dia.. macam ajar dia bercakap.. tunjuk gambar cakap kat dia.. macam orang tu tgh buat apa, kita cakap kat dia.. sbb sy peratikan byk ibubapa ni.. dia macam malas layan ank dia so dia bagi ank dia maen ngan fon jer.. bab benda yang macam ni laa ank kita jadi tktau nk ckp apa kan.. so macam tulaa yang sy kata td.. jangan bagi ank maen fon kerap sgt

sis rajinkan bercakap dgn ank sis , jgn biasakan dgn fon .. then bla bckp dgn dia jgn guna bhsa yg bby guna , biarla bckp spt biasa spya lama kelamaan dia akan biasa dgrr dn ikut cara sis bckp .. 😁 sy buat bgni dgn adk sy dri start umur dia 2 bulan selain nyanyikan dia lagu sy bnyakkn bckp dgn diaa dan sy sngt² jrng gunakn fon tuk diamkan bby time nangis atau apa apa laa .. umur dia 1 tahun lebih dh petah bckpp 😁 alhamdulillah . sis try laa mnatau inshaAllah ada prkembangan 😊

tengok balik kat ruma kita cakap dengan anak bahasa apa..anak sy pun seblum ne ada masala lambat cakap dan ada nmpk ciri" autsm tapi alhmdlh ciri" je dan bkn autsm ..saya kat ruma ckp dgn ank bhsa ingls bila dgn atok nnk dia dan saudara" lain drg ckp melayu tu punca ank lmbt ckp dia tak tau nak guna bhasa mna sma juga seblum ne selalu tgok youtube bhsa engls lepas tukar p bhasa melayu dan ckp dgn anak bhsa melayu je alhamdulilah anak da pndi ckp..

sama ank saya da 3 thn still bole bercakap lg...ckp satu dua patah perkataan je..kalo dia nk ape2 dia akn tunjuk.kalo dia nk air dia akn amek sndiri dlm peti ais dn bg botol air tu pd sesapa yg ad suruh bukakkn botolnya..saya ajr dia ckp tp dia mcm susah nk sebut.. saya ad baby n saya jrg bg tumpuan pd dia...abg2 dia ad tp jenis yg xbyk ckp...cuma kdg2 je ajr bercakap...mcm mana ye...

3y ago

Anak awak speech delay. Kena bawak pergi pakar for therapy session. Umur 2 tahun patutnya dah boleh cakap 3 patah perkataan / ayat. Jadi umur 3 tahun patutnya dah boleh lebih. Jangan biarkan. Awak pon kena rajin berborak dengan diorang. Tumpuan dekat anak tu kena bagi sama rata, tak boleh situ lebih sini kurang. Ni tanggungjawab kita as a parents. Berdosa tau kalau anak terabai ni. Perbaiki communication awak dengan anak2 ye sis👍🏻 jangan lupa refer pakar jugak