demam panas

Ank sy brusia 2bulan dmam panas.. Apa yg perlu sy lakukn untk kurang kn suhu bdan anak?

6 Balas

Sudah pergi jumpa doktor kanak2? Jika dia ada beri PCM (paracetamol) demam akan turun (beri makan ikut sukatan yg Dr beri,ini ikut pengalaman sendiri sebagai ibu jngn tunggu demam mendadak naik sbp bahaya)..beri Baby minum air putih sedikit masuk air dalam puting susu,atau basahkan bibir Baby guna sudu Baby da memadai x ya bnyk2(ini sarankan dari pakar permakanan,dan sya ada buat Masi ok) ..letak cool fever jangan dikepala saja dibahagian badan lain juga boleh,guna tuala lembap letak dekat kepala Baby ,lap badan Baby (mesti mahu rajin),hindarkan Baby dari sesiapa yang selesema..jika mereka sakit suruh mereka guna mask mulut....biar badan Baby jangan dibalut sangat cukuplah baju yg tipis (jangan terlalu letak Baby di bawah suhu sejuk -kipas,aircond)

Basahkan towel kecil isi kat ketiak baby. Mandikan baby dengan air suam. Boleh juga masukkan hirisan lemon dalam air mandian. Bawa jumpa doktor ye sis

Tuam kepala dan segala pelipat

Pakaikan coolfever

Mandikan air sejuk

G hospital