Mcm mana nk bersihkn lidah baby?

Ank saya dah 2 bln.. saya pernah try guna baby wipes biasa, guna yg brand suzuran baby pun da try tp susah betul nk bersih kn yg dlm².. tgu bby jelir lidah bru senang lap. Klu saya cuci guna wipes x dpt msuk dlm² sbb mulut bby kecik sgt .. Nk guna alat tu mcm besar sgt la plak.. Saya nk bersihkn sbb baby kerap jeluak susu yg pekat tu, biasa ade trtingal balance² susu dkt lidah dia. Tkut makin tebal karang.. Mommy2 ada suggestions tak?

14 Balas

Wipes tu tak sure la dear. Tengok jugak wipes tu takut contain ingredients yg bahaya. Sbb wipes ni kbnyakan ada chemical so tak sesuai sangat. Dekat shopee ada banyak seller jual yang mcm berus lidah tu. Boleh guna kain napkin, celup air suam ke.

Better pakai kain lembut je sis napkin atau hankerchief baby yang nipis tu pon boleh, celup air suam then lap lidah die, kalau ade bajet sikit beli yang brand “roaze dry baby wipe” tu kotak biru celup air suam then lap lidah baby.

sye gne kain napkin celup air suam.. memg paksa jgak la nk msuk dlm mlut tu sbb nk bersihkn.. mula2 susah tp lme2 baby da bg kerjasama.. baby sye mnum fm so memg pekat la kulat susu tu.. tp lme2 nant xde..

Saya guna silicon brush yg jual kat shopee. Celup air masak then basuh mulut baby. Saya akan nyanyi sambil bersihkan mulut anak. Anak saya since newborn enjoy bila saya gosok mulut dia haha. Tak tahu lah ap yg best sgt

Kalau sy guna napkin@lampin budak tu , letak air suam2 yg ada panas2 sikit je , lepas tu saya masuk kan ja dalam mulut dia , dan saya ada beli juga khas buat cuci lidah baby dekat shopee .. mcm berus2 tu .. lembut ..

Kalau saya balut kain/wipe kat jari kelingking, pastu cuci lidah baby. Waktu mandi pun sama, saya akan cuci juga. Tapi waktu mandi ni sekadar bersihkan dengan air je. Sebab saya akan cuci dengan kain atau wipe.

guna yg silicon wrna kuning cuba search kt shopee. guna air suam. yg tu pnjng gak btg dia

kulat ssu kn yg org pgil?ank sis bf k fm?sis duk ktne?klu kltan leh sya info ssuatu.

saya guna mitten baby lagi mudah. mitten tu pun lembut je takdelah lidah baby luka

saya pakai ni je senang, celup dalam air suam pastu bersihkan lidah baby.

6mo ago

https://shopee.com.my/product/29155232/8834912707?d_id=68882 saya beli sini je