share lahhhhhh

ank saya berpa hri lagi nk dkt 6 bulan tapi smjk dia elok demam ni dia dh x kuat mnum susu ..ke memmg sbb dia nk makan ..rsau brt bdn kurng nanti ..korng first ksi makann msk sdri ke ksi nestum beras untuk bby tu ?

12 Balas

buat bubur sis, blend awal pagi letak dalam chiller. Puree sayur buah2 boleh tahan sebulan. Buat byk2 kemudian simpan. Isi ayam potong kecik2 dan bekukan asing2. Bila nk msk bubur ambik seketul, masukkan puree sayur dan beras frozen. Blend kemudian pack utk bwk ke pengasuh. Makanan real penting utk perkembangan otak anak kita.. Tp semua ada pilihan masing2

1y ago

ayam tuu sis ltk kt mnaa tk nmpk sis frozen kan nanti msuk skli gn bubur kan ..mcm syurr boleh frozen kan nanti buh je dalam bubur tu yaa ..

saya masa first baby boleh makan buat bubur kosong ja dulu, blend lumat lps tu bg makan.. guna rule yang 4 days tu nk tengok baby ada alergik apa² tak. lps 4 hari baru tambah carrot atau sayuran lain.. beras pon pakai beras yg kita sllu masak ja. nestum xbg makan la awal² ni xnak ajar anak cerewet atau memilih makanan.. senang nnt bila dh besar makan ja.

1y ago

a'a sis.. masak ja senang

Masa demam minum susu ok ke? Kadang tu bila dah sihat, ambik masa sikit nak ada mood tu. Untuk anak saya, saya masak sendiri je, maleh nak ber-nestum, lagipun tak berapa elok nestum tu. Processed food, ada gula. Untuk permulaan, elok kita kenalkan real food. Banyak yang kita boleh beri untuk anak kita explore. *bukan comment toxic ya 🥹

1y ago

saya kasi tgh hri lah senang pagi diaa tidur ..permulaan ikut pada dia lah mula2 ksi skit kan kalau dia lpr bgi jelah

anak saya no 2 girl . jdi mcm ni lepas umur dia 6bulan turun bert bdn .susu kurang mkn kurang jd kurus .. pdahal sblum tu comel sgt montel je .. mcm2 cba mcm tu je hasilnya kurus keding 😅 smpai la dia sthun lebh bru dia suka mkn2 kerja mengunyah je now dah 2thun dah tak kurus nampk berisi pp chubby 😻

1y ago

bukan sbb diaaa x aktf ke pape kan ..memng beralih bulan nmpk dia surut skit

Masak sendiri, bubur nasi. Sis prep beras frozen, kejap je dah masakkk. Then kita boleh tambah2 sayur + protein even buah. Better la dari mkn nestum. If travel sy akan beli brand little nuur. Yg susu tu anak sy from 6oz to 5oz. Sbb dah kenyang mkn haha.

1y ago

boleh ok lah nanti syaa cmporkan skli buat bers frozen orng kata senang ..ajar je ank mkn mcm2 nanti xde lah dia memilih makanan kan

Normal mcm anak saya smpai umur skrg 3 tahun pun kalau demam jd tak lalu mkn minum susu mkn hari juga nk tambah selera balik , baby 6 bulan tu boleh try bg buah2 blend cair bg dia rsa , bgus juga bg buah bgus ada vit khasiat smua

1y ago

meksihh ni nk ksi dia slra balikk sbb bru elok demma ..

sama ngn ank sy puan.. demam nk masuk 6 bln. die kurg nk susu. puas sy mkn mcm2. nak kasi susu kite sedap.. sy buat bubur letak minyak kelapa skit. byk die mkn.. berat pun naik skit masa next check up baby.. alhamdulillah.

1y ago

minyak kelapaa yg mna ehhh bgi gmbr ..buh stitik eh

tak semestinya tak nyusu tu sebab nak makan, panjang lagi journey nak lalui & akan ada je hari² yang tak nak susu tak nak makan tu hadir. mommy keep offering makan minum dia ya💪🏿💪🏿💪🏿

1y ago

masak sdri jee senang ..simpan duit tu btul senng untuk baby ..

baby dh start makan ni normal akan kurang susu . Makin lama nanti akan boleh nampak . Now mmg masak sendiri & x bg instant food pon kadang2 saja mcm oat utk bayi, tu pon yg organic . Mostly mmg masak

Better bagi real foods sis. Nestum tu makanan berproses & bergula. Cuba buat bubur guna beras biase je dulu. Senang juga nak tahu anak sis alergic ape2 & elakkan anak jd picking eater (makan memilih)

1y ago

tq sis memng syaa nk msk jee sbb suri umahh senang