Anak tak sampai setahun mengandung

Ank pertama saya lahir czer baru 8 bulan 10 hari. Tapi saya mengandung lagi.sekarang ni dalam perut saya 16 minggu.#mommybuntu

34 Balas

After this, better dpt kan perancang keluarga.. klinik kesihatan, klinik biasa, lppkn, dll. Byk jenis boleh pilih.. 42hr or 6minggu pon dh boleh start dah... Jgn tunggu lama², nanti menyesal.. merancang bkn sbb tolak rezki, dlm agama pon x bg rancang kalo niat xmau zuriat.. tp sbb nak bg bdn sihat drpd segi fizikal, mental, emosi, kasih syg kpd ank, pnyusuan penuh selama 2thn dlu xper agama pon ckp merancang tu jd hukum harus.. kalo xde masalah kesihatan apa² lagilah xde sapa nk marah larang utk mngandung... lps tu kalo nk mngandung lg, silakanlah..

Anak aq skg baru 6 bulan.. Aq pun czer jgk.. Bila org sekeliling ckp nak adik nak adik.. Aq trauma.. Penat tak cukup tidur belum habis nak kena hadap lg.. Mmg stresss.. Kdg mkn pil perancang pun masi was2 weh.. Kalau terlupa amik.. Mmg paksa puasa la.. Ckp soal anak ngan suami bila nak tambah.. Mmg direct ckp big no.. Tunggu anak dah 2tahun ke atas.. Tiada kompromi.. Ye anak tu amanah.. Tp kena la rancang.. Tanya badan mampu ke tak nak hadap.. Tp kalau suda sis mengandung benda dah jadi.. Sis kena kuat fizikal mental 💪

Aduhhh.. Bertabah lah ya sis. Sy pun baru czer ni.. Masih seriau memikirkannya. Baru je habis pantang. Xdpt nak bayang if saya jadi mcm sis tiba2 mengandung lagi tak sampai 2 tahun. Saya sendiri pun siap ckp kat suami klo boleh nk anak sulung ni 3 tahun ke atas baru nk mengandung lagi. Klu nak ikutkan umur saya pun dh banyak. Sblm masuk 40, if selang 3 tahun, sempat la dpt anak 3x je. Tp kalau dpt 2 je pun dah ok Alhamdulillah. X larat dah 😅. Btw kuatkan diri ya sis. Bnda dah terjadi. Anggaplah ada hikmah di sebaliknya. 😊

4y ago

Saya memang ambil pil perancang sis.

Bg sy, sy takut utk hamil lg lpas bsalin.. Tu sbb kne rancang betul2.. Bkn ape.. Rahim belum pulih.. Mmg org kata anak tu rezeki.. Tp klau terlalu dekat sgt tempoh kehamilan tu bole effect kt bdn sendiri... Skrg bby sy 7 bln.. Nasib la suami jauh kt sg.. Seminggu sblm Die balik nnti pun sy akan amik injection.. Kesian ank yg 7 bln tu perlukan perhatian dgn kasih syg.. Nnti bile ade ank kecik mcm mne yg 7 bln tu... Kena syg kn diri sendiri jgk puan ya...

4y ago

Sy xsuka la org Kate klau preg jarak dekat ni xpela dah rezeki.. Ehh halooo... Masing2 x pandai nk pki protection ke... Tau la bnde sedap.. Tp pk blik sape yg menhidap.. Czer pulak tu... Sy trauma bersalin baru ni pun x hilang lg wlau pun ank da 9 bln.. Mlas nk ckp.. Sndri yg cari pasal... Da tau czer xnk rancang.. Jenis nk menyedap je selalu kn.. Better enjet perancang je.. 3 bln skli.. Xde la terbabas je kje 😆

Tak paham lah mak² jaman now ni. Dah la czer tak reti break sendiri tu pandai² la beli pape protection. Tak sayang diri sendiri ke. Masa sedap² tak fikir. Dah melekat baru nak buntu la nak itu la ini la. Apa benda la. Ni meroyan cerita kat orang dengan harapan dapat ape? Sendiri carik penyakit lepastu nak buat² sedih mintak perhatian. Apoo

1y ago

walaupon komen nih dh 3 tahun aku tetap nk komen. tk tidur sebantl jgn sebarang ckp. ada je yg dh ambik depo mkn pill. Still pregnant. kalau dh allah kate tu rezeki. mg rezeki elak lah mcm mne pon. dh allah nk bg. ap yg allah bg tu in sha allah yg terbaik. jaga mulut. mulut nih lh padah nty dpt azab allah.

tak bole buat apa dah mgndung kan 😌 nanti jumpa doctor awak sabar je la kena bebel nti .. sya yg brsalin normal vakum pun kena bebel pdahal anak dah sthun 2bulan bru sya pregnant lg .. just jadikan ni ikhtibar dah brsalin nti awak amik la perncang.. sb awak czer kan bahaya jarak dekt2 . btw congrats jgn stress2 . doakan awak semoga awak dberi kkuatan dn dpermudhkan sgala urusan .

4y ago

alhamdulillah jumpa orang baik2 . jga kesihatan mommy . bukn ape hamil jarak dekt bnyk risiko apa lg czer . msalah mental pun kne kuat sb kita muda lg klu anak jarak dekt tkut kita sukar kawal emosi tak dpt handle anak2.

Nak buntu Ape cik kak. Bnde da jd. Da tau czer lain kli trus amik depo klau laki xpndai nk tarik "hand brake".. Terbabas je manjang.. Sy x kesah klau awk nk kata mulut sy jht.. Silakn. Awk mg jenis xsyg dri sndri. Da tau czer xreti rancang.. Nnti sndri mengidap.. Rahim belum pulih da preg lg.. X perlu buntu.. Teruskan jelah. 😏😑

4y ago

omg sis pls watch your language. Kalau nak bg nasihat tu, cakapla baik².

X pe sis... Terima je... Rezeki tu... Pas ni amik perancang siap2... Sbb czer ni sng lekat.. nt free² jom join grup mommy. boleh kongsi ilmu sembang santai pasal moms2 and baby😉pasal penjagaan dlm pantang, pemakanan baby.... Borak santai2 pun boleh https://chat.whatsapp.com/E6fkwVRxnn59x3KBPogyK7 https://t.me/joinchat/DIffEhlzgLOKNmheSmHyug

Alhamdulillah tahniah... ALLAH tahu sis pasti mampu tp sis jgn stress nikmati apa yg sdh ada dan terima yg akan ada...sis harus kesehatan baik2, jaga makan, jaga badan dan selalu cekup ke docter utnuk mengetahui kesehatan sis n baby n calon baby

Saya ank 1st cser, dia 8bln sy mgandung lg.. Dan 8thn blalu.. Still rs nyilu kt cser tu.. Just take care dear.. Jgn buat keja berat. Tp tiap kali mgandung kena bebel. 4 yg lain normal.. Lepas bsalin yg no 5 ni doktor smpai suggest ikat huhu..