anak taknak susu botol

ank baru sebulan lebih bagi breastfeed je baru nak ajar dia susu botol tapi dia takmau .. habis pantang mommy kerja macam mane ye nak buat ank minum susu botol ? risau tak boleh nak kerja nanti😥

1 Balas

Sy fulltime housewife dan ep mom dr bby nebworn smpai 1y. Ats sbb2 tertentu sy decide utk jd ep mom. Pengalaman sy, bby sy takkan minum susu botol awal2 sbb dia tahu bl dia menangis, ibu akan trmakan pujuk rayu sbb dia dpt bau ibu ada brdekatan dgn dia. Cr sy, ayahnya yg kena bottle feeding anak, ajar biasakan dgn botol, tp ibu kena duduk jauh dgn baby. Duduk d luar bilik dan tutup pintu bilik atau ibu keluar jauh dr rumah. Stp hari slowly ajar bottle feeding mulakan dgn 1x atau 2x sehari alternate dgn direct feeding selama 1minggu.kemudian tambah kpd 4x sehari alternately dgn direct feeding selama 1minggu dan teruskan sehingga full time bottle feeding lulus dlm sehari pd waktu ibu bekerja saja. Tu dpt fahamkan baby pd waktu2 trtentu dia kena bottle feeding. Mcm malam, sy direct feeding jd slps tempuhi fasa dia belajar bottle feeding, dia dh tahu office hour bottle feeding dan night time direct feeding. Baby sgt cpt bljr dan ingat. Even siang dan malam dia blh tahu walaupun pglihatan kabur pd 3bulan prtma kelahiran, sy dpt ajr dia siang dan malam. Sekian sy ibu muda kpd 3 anak.