Anak xmenyusu sbb batuk n selsema

Ank 5 bulan btuk n selsema dh 4 hari...dh try mndi air lemon..ltk you bbycream jgk...xjd jgk...smlm bt xnk mnyusu...dh cuba pujuk bg susu .ltk je pting kt bbir trus mngis xnk hisap...risau dehidrasi je...ad sape2 tau lg petua nk bt mcmne ..xleh nk bwk g klnik lg sbb suami outsttion...

6 Balas

since anak masuk ward sebab selesema , terus monitor anak tiap kali demam / selesema saya akan kerapkan mandi biar hingus anak cair and after that sapu minyak cengkih nipis dekat belakang dan depan dada calit kat hidung , dalam berapa minit gitu anak akan muntah / bersin . biasanya saya pakai stremar and sedut before tidur biar baby selesa tidur . Alhamdulillah tak sampai seminggu hilang dah selesema anak .

time ksih smua...smlm suami blk trus g klnik trus neb...tdo mlm tkdi alhmdulillah nyenyak n mnyusu elok je...hari ni dh bersih umah btol2 n vacuum sluruh umah sbb suami bleh tlong jga ank smntra kemas..bby btuk n slsema lg tp xtruk mne dh....

Kerapkan tepuk percussion dan sedut hingus baby. Bila baby dah selesa baru boleh susu. Baby reject sebab tak selesa tu. Pastikan environment baby pun bersih, tak berhabuk.

1y ago

Baby ni sensitif dengan habuk jugak awak. Tepuk percussion tu kalau boleh awak buat lepas baby bangun tido, lepas mandi dan waktu main baby. Kalau tak jalan jugak kena bawak pergi klinik takut dehydrate

beli sterimar nasal spray,pnyedut hingus kt farmasi. dia reject nyusu sbb xselesa berhingus. xboleh nafas

klau bb xnak isap gune puting..gune shringe.bb xleh nk sedut puting sbb idung tersumbat

kene sentiase sedut hingus..pastikan persekitaran bersih