Fakta VS Mitos: Durian Untuk Ibu Hamil

Anda rasa boleh ke ibu hamil makan buah durian? Adakah ia boleh beri kesan sampingan pada bayi dalam kandungan? Cuba komen sikit kat bawah!

Fakta VS Mitos: Durian Untuk Ibu Hamil
32 Balas

Susah nk cakap fakta atau mitos, kita pernah alami sendiri effect mkn durian masa preggy. Nasib baik x jadi apa-apa. Selepas mkn buah durian, badan terus menggigil, demam x boleh nk bangun, nasib baik x keguguran. Mkn durian nak kata bnyk sgt, xde la sampai berbiji-biji, dlm 4-5 ulas mcm tu. Kita ingat badan kita kuat, tp hakikatnya fragile bila pregnant. Hati-hati bila nk mkn.

xpernah mkn durian time preggy, tp pernah mkn nangka seulas je, sakitnya tuhan je yg tau.. tergolek² perut masuk angin.. tahan sakit sampai xsedar tertido.. mujur lepas bgn tido hilang sakitnya, dah nak berserah diri ke hospital dah time tu.. alhamdulillah baby ok.. tobat nk makan buah² kategori panas/ berangin ni

Bole je makan tp berpadalah. Ikut juga pada diri masing2. Sy makan dah nak dekat hujung2 bersalin 8 and 9 bulan camtu. Ade 1 hari tu makan sampai i biji durian tp balas dgn air kosong banyak2 lah bg tak panas badan. Alhamdulillah selamat bersalin dah. Kalu org cina kata makan durian masa mengandung bagus.

saya pregnant 8 bulan baru berani makan durian. awal2 pregnant mmg tak berani. so far okay sbb masatu musim durian bedal tak ingat dunia. tp ikut lah body masing2 saya alhamdulillah tak de apa. sekarang anak saya dah 5 tahun dia pulak tak makan durian

ikutkan hati x percaya pun. tp masa ank 1st dlu mkn pengat durian, seminggu lps tu gugur. pastu org2 sekeliling duk ckp durian tu punca..hmmm x tahu la. sy percaya tu bkn rezeki sy je. xde bukti scientific kaitan durian dan gugur.

atas body masing², mcm saya bau boleh dan x muntah pun, teringin nak makan, cubit sikit je mcm cubit garam tu, masuk mulut terus rasa pahit dalam tekak terus loya. And terus x pandang😂

bole, tapi tak kuantiti sikit. saya dulu time preg. ,musim durian Alhamdulillah dpt makan. tuh pun mil bagi, ckp takut terliur. tidak duk makan aiskrim durian ja.

Boleh makan. Saya dari awal pregnancy sampai dah masuk 9 bulan alhamdulillah takda apa2 ☺️ saya makan qty mcm tak pregnant sbb saya hantu durian 😬😬

boleh tapi jgn byk2. sy xmkn2 lagi durian sbb bdn asyik rasa panas dalam. xberani mkn durian musim panas. dah la malam2 susah tdo sbb panas blkg bdn.

makan dlm kuantiti yg sikit jgn la mkn byk2..nnti pns bdn nnti😅yg tak pregnant pun dpt effect kalau mkn byk2 durian ni kan pula pd yg pregnant lg la..