Checkup Kehamilan Kerajaan @ Swasta?

Anda lebih suka checkup kehamilan di mana? Klinik kerajaan atau swasta?

Checkup Kehamilan Kerajaan @ Swasta?
552 Balas

Saya suka refer swasta...1st pregnancy mmg dgn swasta...dan masa 2nd pregnancy...saya cuba check up di kk utk buka buku.... tp bila dia scan, doc tu tonyoh2 jgk perut ni...sampai mcm nak terkoyak...apa yg doc kk bg tahu saya sesuatu yg mngecewakan... dia ckp baby dh xde..cuma ada kantung... so saya xpuas hati...saya check di swasta...alhamdulillah anak kelihatan jelas...dgn heart beat...sjak tu syaa pilih swasta....xberani lg ke kk... and swasta jgk ade detail ttg ibu dan anak...ditempat saya...check urine, air gula, blood test bagai...

Baby first kerajaan sebb xde pengalaman. Kalau swasta apa2 jdi nnti dia akan minx refer hospital kerajaan jugak. Hritu sy bleeding pastu rujuk swasta dulu last2 dia xdpt buat apa2 dia just buat surat rujuk hosp akhirnya. Melayang jugak duit ... Dan agak sedih bila dr muda tu nk scan pun mcm salah tmpt sbb masa tu rasanya kandungan awal lgi tpi dia scan bkn bawah perut sgt pun... Ntahlaaa tu yg sy rasalaa tapi dia dr mngkin dia lebih tahu.

saya kerja di klinik swasta. checkup pregnancy di klinik kerajaan. based on my opinion, klinik swasta lagi mudah, less stress & selesa tapi disadvantage adalah kos yang tinggi. Klinik kerajaan free tapi waktu menunggu sometimes agak lama, could be stressful if u r a working mommy. Anyways, this is based on my own opinion having seen the check ups in both institutions. Take care ! 😊

Sama ja.. Kat swasta pun tunggu lama jugak.. Dtng awal amik no giliran awal.. Awal la jumpa.. (Kalau doc xdak eg case) .. Cuma keselesaan menang kat swasta .. Yg jadi mcm serabut dekat kkia sbb campur semua.. Walaupun ada bahagian2 utk pesakit biasa dan utk ibu n anak.. P/s : dua2 tempat saya p.. Utk monthly check up...

krajaan ja.. sbb kt tmpt sy ada klink desa, xda la lmbt sgt. pling lmbt pn dlm 45 mnit bru siap..lg pn sy nurse yg sma jga dri awl preggy smpai skrg dh nk msuk 32 weeks..klu kt kk pon doc yg sma jgk pntau dri awl preggy..scan kt kk pn ok ja, sbb kk kt tmpt sy msin scan dia tu dh upgrde yg bru, mmg nmpk clear sbijik2.. 😀😀

Sy checkup kat KK. Biasa yg nk checkup kat swasta ni sbb tak tahan menunggu kat KK. Kalau nak cepat, better pegi awal. Mcm saya, tiap kali hari nak checkup mmg awal sy pegi. Dapat nombor mesti bawah dr 10. Sy tak rasa terbeban pun menunggu di KK. Sbb sy tau, kalau dtg awal mesti siap awal. Tu je konsepnya. Hahahahaha.

5y ago

Kat sini sharing jugak tp suami masuk masa nak scan je. So duk berkurung 2 org dalam langsir tu. Hahahahah. Before tu kena tunggu luar dulu. Doc sruh masuk baru masuk.

Sy ikut dua2. Swasta boleh nampak baby dan info tak byk. Kk tak blh nampak baby tapi info byk. Lg pun apa2 complications Swasta hantar kerajaan juga. Bab bersalin terpulang of individu masing2 nak kat mana. Tapi bg sy la follow up check up bagus pergi kat kerajaan walaupun follow up kat swasta

Depends. Dulu masa anak 1st duduk kg, check up kat Klinik Desa. Tenang je takyah tunggu giliran sebab takde orang😆 Sekarang anak 2nd dah duduk rumah sendiri, kawasan padat penduduk. Pergi KK masa 1st check up je, 9am-1pm baru settle. Letih menunggu je sudahnya tukar swasta🤭

Klinik kerajaan Sebab: Cepat (kalau dtg awal-selalu 8.30pagi dah otw balik ruma🤣) Sgt detail (kalau ada masalah nurse terus suruh refer doktor) Check up setiap minggu (3rd trimester @ dpt tahu baby ok ke tak kat dalam) Last - free

pregnant first kat kerajaan. alhamdulillah semua ok je nurse pun baik2. tp bila dh pindah rumah kena tukar klinik. tak suka sgt klinik tu sbb too crowded & makan masa. yg second ni nak try checkup swasta hopefully Allah permudahkan😄