PERKONGSIAN BERSAMA #COPYPASTE

Anak usia 8-11bulan nak taknak makan je... Haish sedih hati mommy, suap makanan asik luak balik lagi lagi yang bertekstur, berat maintain, asik nak minum susu je...mommy dah risau ni Mommies relax... Usia ini biasa begini.. Berikut sebab anak usia ini biasa nak taknak makan 1. Sedang tumbuh gigi Kalau tumbuh gigi memang bagi apa taknak makan kecuali yang smooth senang telan atau sesuatu yang keras sejuk dan melegakan gatal gusi. So dont worry selalu lepas tumbuh ok balik dah. Selang seli tekstur makanan yang lembut dan finger foods macam buah sejuk,sayur keras sikit (macam karot,ubi rebus) untuk bagi anak makan ye. 2. Fasa nak explore Baru reti merangkak kan Ada yang baru dapat kaki lagi Mana nak duduk diam makan...hehehe Nak main nak main... So apa kita boleh buat?jadikan waktu makan waktu anak main... Bagi mereka amalkan baby led weaning..makan sendiri.. Letak macam macam atas pinggan..taknak guna pinggan pun takpe (tu macam anak bujang I dalam gmbr😅😅🙊) 3. Hati hati waktu bagi susu Jangan terlalu dekat dengan waktu makan 2jam sebelum/ selepas..kalau dekat sgt anak akan kenyang susu saja..😬😬😬 4. Pelbagaikan tekstur makanan Ada anak yang selesa makanan lembut taknak tukar ke makanan yang lebih tekstur macam dari puree ke kisar.. Cadangan saya..selang seli kan..kalau 2x/hari makan 1 kali puree 1 kali kisar halus..kalau 3x/hari puree,kisar,puree...dan lama lama tukar kepada tekstur lain terus Ada mommies harini puree esok terus tukar tekstur lain..hmmmm terkejut anak, rasa pelik amenda rasa dekat lidah ni???? Anak yang tak amalkan baby led weaning/finger fooda akan lagi mudah terkejut dengan perubahan tekstur tau.. 5. Dont give up...dont stress Kalau anak sihat, masih tambah berat, tak mudah sakit,membuang dengan elok tak sembelit, you are on the right track.. Journey sebagai seorang parent memang trial and error sebab setiap anak berbeza..tapi jangan sampai membahayakan nyawa anak.. Sekian Dietitian fizah

1 Balas

betul tu . mcm sy, risau je anak x ckup mkn la apa la . lepas g check up, elok je anak naik berat n tinggi . bmi pn ok . as long as anak mmbuang dgn ok 🙂 tq for sharing ..