Sakit badan

Anak umur 9bulan saya dah mula rasa sakit2 badan .. saya masa lepas bersalin memang pantang berdua dgn suami je .. ada family cuma lebih baik pntang rumah sendiri atas sbb2 trtentu dan nak berjimat .. makan minum suami jaga alhamdullillah suami saya boleh harap .. kerja rumah saya xbuat . Berjaga malam , jaga baby suami tolong mandikan baby semua dia tolong .. cuma kadang2 time dia naik lori saya duk berdua je ngan anak mmg penat la sikit .. mertua saya datang teman tido malam2 .. tapi tulaa bab2 makan ubat ke jamu ke .. mmg saya xmakan sebab xmmpu .. sbb kami hidup susah .. tungku saya xbertungku .. xmengurut .. xberbengkung sbb xde bengkung .. stokin je saya pakai .. makan mmg saya makan ikan bakar ngan sayur air je .. sampai habis pantang .. pantang bersama suami sampai 90 hari je .. nak tanya kalau xmengurut , xmakan jamu mmg akan sakit badan ke ? Lately ni perut macam selalu masuk angin rasa sejuk je badan walaupun sekarang cuaca panas sampai saya selimut dan pakai stokin .. pinggang memang sakit gila .. peranakan pun sakit je rasa .. saya try tungku area situ rasa sakit . Dah hampir dua minggu sakit macamni .. saya baru lepas period minggu lepas .. xkan mengandung pulak 😅😅 oh yaa saya merancang ya .. saya takut ada penyakit ke apa .. sbb saya xpernah macamni .. sblum ni saya sihat je .. doakan saya sihat ya .. nak buat kerja rumah , masak untuk anak ngan suami pun xde mood . Mujurla cik suami faham dan bnyk tlg .. #ingintahu #firstmom

1 Balas

dari pandangan saya, jamu, bertungku, mengurut, berbengkung, berstokin, bukan keperluan semasa pantang. kalau rajin amalkan pemakanan sihat, active dan exercise dah cukup utk buat awak fit & healthy. saya sebelum pregnant, saya active. kerja saya agak berat. tapi selepas bersalin, penat sangat badan..jaga baby. padahal pantang terlampau jaga sangat 🙄 normal untuk rasa penat. anak saya dah besar sikit ni baru la ada masa nak jaga diri. kalau rasa merisaukan, pergi je check. jangan biar sampai melarat.

11mo ago

betul sis.. sya setuju.. sbb sya pown msa pantang just brtungku n pkai stokin je.. x berbengkung.. alhamdulilah ok je.. mgkin sbb sis penat jga ank kowt.. anak nk makin besar..