Pantang sendiri

Kadang rasa sedih bila mengenangkan nasib diri sendiri .. ada mak ada mertua dekat tapi terpaksa pantang sendiri buat semuanya sendiri . Kita anak sulung xde ilmu pasal pantang ni semua .. sumpah penat .. duk rumah hanya dtemani suami ... Nasib baik suami bnyak tolong buat keje rumah , basuh baju . Cuma bab masak , saya masak sendiri .. kadang xlarat terpaksala makan lauk apa yg ada je .. kadang suami yg masakkan .. dia pun keje .. kadang2 duk rumah sorang2 nak mandi makan pun susah nak tinggal baby sorang2 risau pulak .. dengan tido rehat xcukup menangis sorang2 woo .. mak saya sibuk nak kawin lain .. xhiraukan saya pun nk datang jenguk cucu jauh sekali .. mertua pulak xsempat nak jaga saya .. entahlaa hmm .. ni malam2 rasa sakit badan nak bngun susukan anak , berjaga malam sumpah penat .. bertungku berurut berbengkung semua x .. 😔😔#firstbaby #firstmom

2 Balas

jangan sedih2 ye, insyaAllah ok boleh survive walaupun pantang sendiri.. saya anak bongsu, rumah mak dalam 15 minit je pun pantang sendiri, sebab mak dah x larat sangat.. yg penting, kena ada kerjasama dengan suami.. macam saya sebelum suami pergi kerja, saya mintak dia sediakan air tuk baby mandi, letak tab mandi tu tengah rumah je, nasi biasanya dia masak malam, jadi saya sama ada masak atau beli lauk je.. ada masa tak lara sangat2, suami yg akan ambil dan uruskan baby, kalau ada susu saya dah pam, suami bg susu pam, kalau takde, suami bancuh susu, yg penting sementara suami ada dekat rumah waktu malam, saya boleh rehat, jd siang masa suami kerja dan saya sorang2 takde la saya kepenatan urus baby.. sekarang banyak benda boleh cari maklumat di internet, banyak makanan yg sedia boleh beli, make sure ada air susu kotak, ada biskut ke roti yg senang nak makan even masa menyusu, at least boleh alas perut tu.. kalau risau nak tinggalkan baby, kalau duduk dlm bilik, bawak baby sekali, nak pergi ke depan ke dapur, letak baby dlm jarak yg kita boleh dgr tangisan dia.. semoga Allah permudahkan urusan awak ye..

patut nya 2minggu pertama kena hired cl atau org jaga. makan boleh order dgn org, ramai skng ni buat masakan pantang. baby boleh je tgl sorg, cumaa kena kerap perhatikan. every 15minutes kena tgok and x perlu ttp pintu bilik. buat mana yg larat je, xlarat xyah buat. suruh husband buat. and tolong manage waktu tido anak supaya awk xperlu berjaga malam. byk kn bonding time dgn bby masa siang, nak buat tummy time ke main ke ape ke. jgn bgi bby tdo lebih dri pkul 430 ptg and tdo kn dlm keadaan terang. wktu mlm boleh bgi die tdo pkul 8mlm dlm keadaan bilik yg gelap. bgi susu atau tukar pampers 2 ke 3jam je. tapii jgn bukak lampu, guna lampu tidur yg malap2 tu, and jgn ade eye contact ke agah2 ke ape2 jela buat dia rasa awk nk main dgn die. lps bagi susu semua tepuk die balik bagi tdo. mula2 struggle tapi lama2 bby akan kenal siang mlm and wktu tdo sendiri.