1st pengalaman...

anak sye skrg da masuk 24hari, siang tido biasa laa kan, masuk malam xmo tidoo itu juga biasa kate ibu2 lain... tapi masalah sye, sye xtahu laa ini masalah ke x? baby sye kerap sgt mnyusu, sebb ade masalah penyusuan direct sye pam susu utk baby... so kat botol kite leh tgkk bpe oz baby minum...selagi xtido selagi tu laa nk mnyusu je.. kdg2 leh msuk dekat 8 9 oz.. nk tgu dye tido tu.. sye risaw baby terlebih minum.. sebb memg bnyk minum haaa.. sye belikan puting, baby tolak puting.. aigoo pening. xkn nk bgi hisap botol kosong nati jadi kembung perut. 1g mse hisap susu kdg2 cam ade bunyi kahak2.. tpi xpasti laaa.. kdg2 jee ade yg berpengalaman cam nie x...

2 Balas

Baby akan kerap bangun masa awal2 ni. 2 jam sekali nak susu. Kalau susu ibu takpe minum banyak, tapi kalau formula, tak boleh. Kena ikut sukatan dan kena tunggu 2 jam sekali baru minum (untuk baby bawah sebulan). Bunyi kahak tu normal. Mostly baby yang baru lahir memang akan ada bunyi kahak tu. Tu adalah lebihan lendir yang tak habis dibuang oleh doc masa dia lahir. Lendir tu akan slowly hilang ikut najis.

5y ago

yeke... wat mse nie campur gak.. fm n susu bdn. tpi lgi bnyk susu bdn... tq atas pnjelasan kak..