Ank bila kena tegur dgn ayahnya, dia akan gigit atau cengkam saya (ibunya). Mcm mana nak buat ya?

Anak sy umur 2 tahun 11 bulan

3 Balas

budak lbh takut pd ayah n lbh dengar Kate ayah..klau ibu membebel dieorg x layan tp kalau ayah menjeling abis krikk2..gitulh ank sy y umo besar ke kecik.anak awk takut nk bt kat ayah dia sbb tu bt kt awk.jd ayah y kena nasihat xblh bt itu ini.kena bgtau ape y Salah x blh bt.ank sy y umo nk masuk 2tahun 10bln pernah gak acah nk marah2 ngn sy.tp bile bgtau x baik bt camtu nnt Allah marah..xbaik tu bt kat mama gitu.. alhamdulillah bile dah train sllu camtu die paham.pernah die pulak pujuk sy cakap mama Kak bibi mintak maaf,Kak bibi tersalah.pastu sy ckp blk nnt bile2 jgn ckp mcm tu lg.mama maaf..wlau kecik dia fhm jd Salah sorg kena bgtau ank or nasihat.xpe kite train dari kecik lama2 dia fhm jgk insyaAllah

bpknya kena tego perbuatan anak tu xbetoi. budak2 kecil ni dorang lebih prefer dgr ckap ayah bndg si ibu. macam anak saya kadang2 pukul saya ke pe nt bpk dia tego la xbaik buat cmtu camni. pstu saya xtau la suami saya dia ckp pe kt anak saya camne. ada aritu tgh saya dduk tgk tv tiba2 ank saya dtg kata nk salam nk maaf. gitu ayat dia. ank saya baru 3y8m.

Waktu dia cengkam tu, ambil tgn dia gosok2 belai tgn dia. Sambil cakap "anak ibu tak nakal. Budak baik dan dgr kata kan adik kan". Kata2 kita tu satu doa dalam masa yg sama kita bg dia calm down.