Anak setahun, nak ajar botol. Any tips n real experience?

Anak sy dh umur setahun, nak ajar botol.. tp dia gigit puting botol sampai putus. Sy nk ajar dia menyusu botol

7 Balas

Setahun dah cerdik sis. Kalau ajar nanti nak kena cerai botol lagi 😅 Sis bg dlm sippy cup ka, botol straw hat comel2. Awal2 nak ajar tu struggle sikit la, insyaAllah lama2 okay nanti. sy setahun ajar minum susu full cream kotak tu. Dia dah boleh accept susu full cream slowly cerai susu badan & ajar tido sendiri. Ini saya laa. Apa2 depend pada keadaan sis.

kalau saya anak dulu fully bf nk ceraikan dalam masa seminggu lebih saya letak jadam india tu kt puting, sekarang dia 2y+ minum air masak kt sippy cup tu sehari tu dalam 4 botol dia minum takde susu fm ke apa dr kata lg bagus sebab dia dapat nutrition dri maknan sebenar berat dia pun 13kg

anak sy setahun minum guna botol yg ade straw.. dan cawan.. anak sy breastfeed.. amik masa jugak nak ajar guna straw.. lebih baik ajar guna open cup atau straw dari ajar botol susu..

lah, dah setahun takyah laa susah2 ajar botol plk mommy. susu dlm gelas. susah nti botol bwk ke nak tidur susu botol boleh rosak gigi, sayang gigi nak pakai lama

anak dah setahun tak perlu ajar minum pakai botol susu. kalau anak dah pandai minum pakai straw, bagi minum pakai botol straw. atau minum susu guna cawan je.

pakai botol air masak la😅x pun cup jenis yg bila isap bru keluar susu tu jenama sy x pasti la x ingt tryla Google

boleh cuba pakai sippy cup