Anak 2 tahun belum pandai bercakap

hi, anak sy baru genap 2 tahun. tapi belum mahir guna 2 pth pkataan, dia sdh ada word mcm, habis, ibu, kakak, ayah, okey, anggota bdn dh kenal, cuma kekadang dia mcm xbrapa fhm arahan n kekadang tak nk respon klau panggil nama..sy n suami bkerja so masa dia bnyk dgn pengasuh, pengasuh dh berumur la, jnis x bnyk bckap tapi pengasuh dia sgt bagus n teliti bab mkn, kslmtn dia, cuma prt komunikasi krg sbb pngasuh guna bhasa lain, xsma dgn bahasa yg d guna d rumah, p part pggil nama tu sybda jugak tpikir dia konpius sbb bnyk panggilan, mcm kakak dia slu panggil dia adik, sy pnggil lain , ayah dia panggil nma lain , pengasuh pggil nma lain.. risau ,

6 Balas

Anak saya dulu 2 tahun, saya bgtaw doktor then doktor refer utk occupational therapy dgn speech therapy. Then saya pun byk bwt aktiviti yg rangsang motor skill anak, alhamdulillah sekarang 3 tahun ++ dah bole ckp mcm2 termasuk word melayu dgn english.