Just nak luah kat sini. Sedih sgt hati ni

Anak special kalau parents yang ada sorang, mesti faham perasaan saya. Sedih kecewa pun ada. Anak saya ni special kids, mild austism. Bila dia sihat memang ok, tantrum less than 10min then ok SBB dia meltdown sendiri. But sebab keadaan dia tak berapa sihat and kena admit ward, dia MMG jadi cranky and tantrum SBB suasana wad. Semalam nak ikutkan cerita, anak saya bnyk kali kena ambik darah n bnyk kali kena cucuk. Ye dia xmengamok cuma menangis Nonstop and nak berdukung. Saya tak boleh nak bawak dia jauh untuk meltdown SBB kaki dia bersambung dgn drip. Jadi apa saya boleh buat lagi. Semua da pujuk but budak tak sihat berckp pun tak reti, apa saya nk buat lagi. Mati akal. Suami dgn saya pun sampai tahap burnout sgt nk hadap. Dalam keadaan TGH pujuk anak, faham keadaan sekeliling, tapi tak semua Ibu2 lain faham anak syurga. Ada yang mendengus bila anak saya start merengek. Ada yg kata bising sgt. Ya Allah. Terluka betul hati saya, Smpai tercubit anak suruh diam. Sebabkan saya sedih, suami saya yg take over bermlm dgn anak. Burnout, mental saya koyak. Saya mintak dgn suami BG saya rehat mental Sebelum saya doakan yg bukan2. Alhamdulillah. Doc pakar yg treat anak saya di paeds adalah doc yg jumpa di wad jugak. Dia faham keadaan anak n BG anak sambung treatment di rumah. Environment untuk anak MMG tak sesuai. Nurse2 pun faham sruh saya bersabar. Berkaca mata saya Cuma nk selit pesanan, kalau parents yg lain jumpa situasi MCM ni. Sila la faham, bagi support bukan BG side eyes, atau sound yg boleh hurts parents MCM kami.

5 Balas

Parents2 yg lain tahu x anak awak mild autism? Kadang kita x boleh nk salahkan parent tu sendiri sbb mereka x tahu. Ada parent yg x faham autism nie apa. Dan awak pun tahu kan kalau situasi di ward kanak2 mcm mana. Kalau sorg menangis dan semua akan ikut menagis, especially baby. Mana2 parent yg x tahu, mgkn waktu tu baby mereka baru nk tido @ parent baru nk tido, dgr anak awak menangis, semua terbantut nk tido... Sy x salahkan awak, x salahkan anak awak, just di sini we just look in different way... Sbb mild autism nie x de features tertentu mcm down syndrome. Kebiasaan kalau di ward kanak2, ibu2 semua akan support each other contoh kalau nk mandi @ nk beli makanan @ nk pergi toilet, diorg akan bantu each other tgk2 kan anak masing2. Next time kalau anak awak warded, boleh je minta ward single kalau available.

Hugs... faham jika puan meluah mcm ni. Jika tak meluah, saya pun tak tau . Puan kena bagitau jiran2 katil kenalkan yg anak puan autism. betul komen di atas, tak semua tahu fizikal autism sbb nmpk normal. Jika diperkenalkan, insya Allah, kami pun faham nak bereaksi mcmana. Take a good care ya!

klu sye masih bujang, mgkin sye pun mcm salah sorg mak2 dlm wad tu.. Tp ble da jd mak, sye mula pandg dr sudut yg bbeza.. klu dlu laju je sye komen mcm2, tp skg sye akan consider & stop being judgemental thadap org lain.. Tq sbb luahkn kt sni.. it helps me improve..

Fhm situasi sis, Namun tak semua memahami, masing2 struggle dengan keadaan anak masing2. Kalau ada pun sy just bagitau minta maaf ya, anak sy ada isu sekian2, insyaAllah diorg faham. Cara lain. Mmg s

kdg maybe parents lain xtahu yg anak ade autism