Lambat sikit normal ke ?

Anak saye lagi seminggu je nak masuk 8 bulan tapi masih tak pandai army crawl dan merangkak lagi, die boleh meniarap dengan sendiri. Normal ke baby dah nak masuk 8 bulan tak pandai army crawl, klau letak mainan depan die tu die tak pandai nak ke depan. Die hanye boleh pusing putaran jam dan bergolek untuk amik objek yang ade depan die. Tapi bile naik walker die dah laju

6 Balas

normal sis. anak saya mcm tu juga masa merangkak tak sama. anak ni perkembangan dia berbeza. anak saya yg sulung lambat sikit berjalan. setahun sebulan yg ke dua agak cepat. 9 bulan dah berdiri dan cuba berjalan. yg ke 3, 1tahun 4 bulan baru berjalan. yg bungsu skg ni masuk nak masuk 8bulan bulan 9 ni. dia dah mengesot. saya biarkan je dekat lantai dengan pemerhatian. hanya letak mainan dia je. semakin kerap kita biarkan, dia akan cuba belajar berdikari utk merangkak. duduk pun masih belum stabil, agak senget.