Ajar anak makan nasi

Anak saya umur 11 bulan dah muak makan bubur nasi. Macam mana ye nak ajar dia makan nasi mcm kita untuk permulaan. Tp dia takde gigi lagi. Cuma pandailah mengunyah.

2 Balas

Cube pelbagaikan menu makanan dia. Mcm nasi tu bg nasi lembik (ada tekstur nasi) , tak perlu buat jadi mcm bubur. Dlm nasi lembik tu bagi variasi warna mcm masukkan lobak merah, bayam, brokoli atau sayur yg pelbagai warna. Mungkin kadang² blh bg die rasa pasta plak. Contoh macaroni. Masak sampai pasta tu betul² lembut bg die mudah kunyah dgn gusi die. Blh google pelbagai resepi yg blh tarik minat baby umur 11 bln. Good luck 🤞