Macam mana nak ajar baby mengunyah.. Dia asyik main telan ja...

Anak sya 10 bln.. Mcm x pandai mengunyah.. Lps tu bg bubur dalam butir.. X nak makan...selalu nak muntah Skng dia kurang makan..sya dh cuba mcm2 tapi masih x nak makan... Dah cara tak... Mcm nk ajar mengunyah n nak makan... #firstmom

4 Balas

Dia pandai awak, cuma memerlukan masa untuk belajar mengunyah 😊 Kena tunjuk/demo depan dia. Boleh cuba makan bersama sama. Gag reflex tu normal. Bagi anak masa untuk menyesuaikan diri. Boleh baca posting ni: https://www.facebook.com/share/p/SvY7Ls32BSS7SUuZ/?mibextid=xfxF2i

sama umo ank kite..masuk 8 bln aritu sy ajar die tukar tekstur dari hancur..sikit hancur..sikit kasar n kasar.betul ank mmg pd awalnya nmpk mcm nk muntah tp sebenarnya x.sbb dieorg ambik masa nk sesuaikan jgk tp kite kena sabar.

ank sy 9-10bulan dh makan nasi butir. masuk 7bln-8bln sy dh bagi lempeng lembut. hari2 mkn lempeng dari situ dia pandai kawal gag dan belajar kunyah

ada bg mkn buah2 dlm fruit feeder? usually sy train ank guna ni je. dia pgg dan kunyah