kuning

anak saya lahir pre matured 36w6d. sekarang kuning ada di wad. mcm mana nak turunkan kuning ye. ? any tips?

18 Balas

masa anak sy kene jaundis dulu sy yg minum susu kambing..lps tu bf kt bby..insyaAllah bby dpt khasiat tu..anak sy pun prem..alhmdulillah 2 je dok wad n pastikan tiap 2 jam kene bg bby susu n pksa die minum sbb bby prem ni kuat tdo..dktr smpai bg kertas sbb nk monitor sy bg bf kt bby kol brp..hehe

Mmg doc kata anak pre matured ke kalau ikut week tu kira ok dah lebih 9bln 6hari dan kalau baby pre matured bawah 36week, maaf saya pelik bila baca? Anak kena kuning, ibu kena minum susu kambing dan kerapkan menyusukan anak.

Kerap susukan. Baby yg jaundice ni kerap tido so jangan bedung so dia x tido lama sgt. Kalau baby tido time menyusu usik2 pipi atau kaki bagi dia bangun utk menyusu.

Anak sy prolonged jaundice..sy mandikan baby air rebusan halba campur daun pandan.kerapkan menyusu bg baby kerap kencing dan berak.jgn amalkan apa2 jamu dan herba2.

Bagi susu badan dgn susu formula anak sye pon kuning macam2 dah try naik turun bacaan kuning.. lepas bagi susu formula terus bacaan menurun..

Sy mandikan ank sy dgn air taugeh n sapu getah batang wali kat tapak kaki...alhamdulillah dari 201 turun ke 80...cepat sgt turun...smlm baru sy buat..

Mcm bby sy.. ad kuning sikit.. tp mse kt wad sy sulamkn dgn susu bdn & susu formula..alhamdulillah trs drop tkde kuning lngsung

36 week pra matang ke? 36 week tu dh 9bulan kan . saya dulu preg anak sulong 36week juga tp x de pulak doc kata pre matured

Jiran sy mandikan baby dia dgn air sirap.alhamdulillah turun kuning baby.tp jgn letak gula la.hehe

Nurse suggest kerapkan menyusu je.ibu jgn mkn apa2 jamu n jgn bg baby mkn apa2 selain Susu ibu.