Bayi 10 bulan masih makan bubur blend

Saya first mom ,anak saya skrg dah 10 bulan lebih.Start dia mula makan masa umur 6 bulan tu sy bagi dia makan bubur yg d blend nasi+carrot ,kadang2 bubur + ayam. Skrg umur dia 10 bulan dia taknak makan bubur nasi yg ketul2 tu ataupun bubur yg tekstur kasar ,mesti dia muntahkan balik. Bila sy bagi dia mknan yg d blend je baru dia nak makan. sebenarnya saya takde idea nak bagi anak sy makanan lain selain daripada bubur . Boleh tak bagi idea nak bagi makanan apa yg sesuai utk baby ? Kalau boleh sy nk buat mkanan yg mudah dan simple je memandang sy tinggal kat rumah mertua(sy masih kekok tinggal kt rumah MIL) #firstmom #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #seriusnanya #ingintahu

3 Balas

kalau awak ada fb. boleh join group happy food baby malaysia. dekat sana ramai mommy share resepi masakan baby mungkin sebab awak xpernah ubah texture makanan baby. sebab tu baby hanya nak texture yg diblend. rajin buat oral stimulation. jangan takut utk bagi baby mknn yg berbentuk pepejal. gusi baby kuat. dkt situ kita dah latih utk baby menngunyah. dan awak kena belajar bezakan gaging dgn tercekik. contoh makanan yg awak boleh buat bihun goreng, nasi goreng, bihun sup, bihun tomyam, cucur, telur hancur, dessert boleh bagi puding, nak lagi mudah awak dh boleh intro mknn family dkt baby. mean apa yg awak masak utk mkn. boleh bg baby mkn juga. cuma portion utk baby awak kena asingkan dulu before masokkan garam/gula/msg

hi sis sekadar cadangan.. kte kan la baby mkn 3x sehari.. try la 2x bubur, 1x tekstur kasar/nsi butir... anak sye mcm tu la.. nsi butir mkn 2-3 suap je.. memg x ckup nutrisi tp itu latih skill mngunyah dye sye rse tu pun ok.. bley wat bubur sum2 buah, castard telur, spageti/mi.. semua dlm fb baby food mlysia..

boleh je sis ..dye tak biase lg la tu nk mkn bubur kasar2 ... ank sy 11bulan pon masih lg mkn bubur blend ... tp kdng2 sy blend kasar sikit ... sape kata kalau bubur blend xboleh buat mcm2 .. bnyk je .. sis boleh follow page kt fb .. mcm2 resepi dorng share ...