Cara ajar anak

Hi..anak saya dh kenal huruf..umur berapa ibu2 start ajar anak membaca/umur yg sesuai? mcm mna cara ibu2 ajar anak membaca? mulakan dari suku kata ke? Mcm mna ibu2 bahagikan belajar membaca BM, Bi dan iqra? Blh share pengalaman tak 🥺 Terima kasih

7 Balas

Antara cara nak ajar anak membaca ialah, kita sendiri baca buku dengan anak sebagai aktiviti masa lapang atau sebelum tidur. Saya bercakap sebagai seorang guru yg pernah mengajar budak 4 tahun (tapi dah level 6 tahun sebab amalan maknya di rumah) sehingga umur 18 tahun.