Anak tak nak makan nasi

Assalamualaikum hai mommy semua..boleh minta pendapat..normal ke kalau anak 1year 6month fasa tak nak makan..minum susu semua okey Bab nak makan nasi tolak kdg satu hari tu 3/4 suap je nasi..pernh tahan dia tk bg minum susu 2 jam ingt dia nak makan nasi..tapi mmg dia tk nak makan langsung..dia tetap tolak..ttp mulut tk nak buka..terpksa bg susu..saya dah tukar ke Mee,bihun,pasta ttp juga dia tk nak..berat tinggi dia naik okey tapi kdg saya risau juga dia tk nak makan..

1 Balas

Boleh recheck: Oral stimulation buat setiap hari? Berus gigi, cuci area mulut lelangit. Nak tumbuh gigi? Kalau ya, boleh jadi anak tak selesa. Mungkin boleh beri makanan yang sejuk untuk soothing. Cuba olah buat bentuk finger food? Spt lempeng, cucur, potato finger. .. Untuk umur anak puan, boleh jadi juga dalam fasa individuating phase, atau moody eater. Kena try & error. Boleh baca post ni: https://m.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/1283049655868216/?ref=share&mibextid=EKYciO