Baby berjalan umur berapa?

Anak saya dah 10 bulan tapi masih belum merangak. Cuma melongsor tu memang laju, dah memanjat untuk berdiri & asyik nk berdiri je. Cuma mcm belum ada lagi tanda nak berjalan. Saya risau 😔🥹

17 Balas

lain baby lain perkembangan sis. ada yg awl, ada yg lambat. kire ok dh tu anak nk berdiri, nnt lama2 dia akan mula bertiti dkt kerusi ke katil ke. sis kne slalu bg semangat dkt dia untk jalan. anak 1st sye 11bulan dh jalan. si adik 1sthun 11hari baru jalan full. so no worries, keep ajak anak bertatih nnt lama2 dia pandai jalan

Saya ada baca better anak ni lama dalam fasa merangkak sebab untuk motor skill dan balancing.. rata2 ramai ibu2 risau bila anak lambat jalan.. jgn risau ya.. perkembangan tiap anak berbeza.. biar dia bersedia sendiri.. ada ibu bapa siap paksa anak berdiri bkn masanya.. bukan apa.. takut kaki x kuat lagi.. masalah lain pulak dtg.

tidak mengapa puan anak saya merangkak masa 11bulan nak masuk setahun selebihnya merosot dan juga berdiri di kerusi dinding mula risau juga tapi pekembangan anak2 tk sama tapi alhamdulilah 1tahun 2bulan terus pandai jalan syukur.

maybe dia tak merangkak sebab ralit nak berdiri. banyakkan floor play dengan dia, alihkan benda2 yg jadi tempat dia berpaut nak berdiri tu. jangan galakkan dia berjalan kalau merangkak belum pandai.

Mcm dah ada ciri2 nk berjalan ni sbb dah boleh diri. Taktau la anak org lain tp kalau anak saya mcm tu. Once dah mula diri sikit2 sekejap je tak sampai sebulan dia dah mengorak langkah

lain anak, lain perkembangan dia...alhamdulillah, anak saya 11bulan dh boleh jalan...skrg 1tahun 21hari...dh panjat² kerusi...suku kata ma-ma..ti-do (nk tido)...mo-to.. tuh(jatuh)

X apa sis lain bby lain prkmbangan ..ank first sya umur sthun stngah bru berjalan..ank second ni cpt pla 9 bulan dh brjalan..sis bwa brtatih nnti lma2 dia pndai dh tu

ada baby cepat ada lmbat... jgn risau.. jnji nmpak perubhan perkembangan anak .. ada org anak 1 tahun tak boleh jln lagi...

normal.anak sy 11 bulan blm berjalan lg jgk.. bile sy ckp tateh bukan kaki y bergerak tp mulut die y sebut tateh

sama sis..semua ank sy setahun lebih bru jalan..takpa lmbat perkembangan asal anak sihat walafiat jak..