kemaluan Buah bayi lelaki besar sebelah...ada tak IBU2 dekat sini penah mengalami masalah macam nie

anak saya berumur 2bulan...macam nak merawat nya?ada tak IBU2 penah mengalami nya... macam-macam dah buat...😭tetap sama bila dah tuam banyak kali... kena sejak 2minggu kelahiran..

kemaluan Buah bayi lelaki besar sebelah...ada tak IBU2 dekat sini penah mengalami masalah macam nie
16 Balas

kalau petua orang dulu2 mcm arwah nenek sy n mak sy ajar..ni dr pnglmn ms tu tgk adik lelaki sy n ank buah sy kecik lg mengalami mslh mcmni ms bby. amik daun sirih yg jenis daun lebar tu layu kan dkt ats api lepas tu rasa suam2 n tak pns tu nanti bungkus dkt anak nye part bwh tu org tua2 kata mcm bungkus kuih koci😅lepas tu pakaikan ank pampers .ulang buat dlm sminggu dua in shaa Allah nnti dia ok...buat stiap lps mndi pg dan mandi ptg lepas tuam perut kaki smua tu blh dh bungkus dgn daun dkt part situ.. xprlu operation try dlu cara tradisional tp nk kena rajin..seeloknya guna daun sirih..kalau xdpt sirih jenis lebar daun nye blh guna sirih yg size kecik tu tp tindihkan daun tu bg lebar senang nak balut......jg anak lelaki ms bby mak sy kata renyah sikit sbb slalu bngkak dkt bwh tu bila ank nangs msti akn bngkak..lg satu guna daun mengkudu pun blh juga tp make sure bsuh dlu daun tu sblm layu kn.. mg ank mommy cpt sembuh..aamiin..

2y ago

❤️

sama mcm anak sy.. tapi alhamdulillah makin susut.. awak kne rajin tuam semua.. yg penting bawak ke hospital ape semua untuk tahu lebih lanjut.. sbb tu lendir air kalau x susut kne operate.. tu pown ape yg doktor ckp dkt saya larh

try tradisional dulu macam saya pun anak dok jadi Jgk Sy refer KK n hospital...tp depa pantau saja sampai umur anak 2 taun....Klau x ok br hospital refer lain....tp buat sementara ni try dulu mana yg blh....

refer doctor sis. risau hernia je. kalau betul hernia, kesian baby. sakit tu. anak saya pernah kena waktu umur 2 tahun. Alhamdulillah dah selesai operate sekali sunat

Urut pakai minyak butbut everytime tukar pampes dia, urut keatas dengan ari ari sekali urut, then bagi tau nurse time review. Selalu kalau sakit baby akan mengerang macam nak berak.

tk prnh ada pengalaman baby kena mcm tu, tp better refer doc, risau apa2 skrg zaman mcm2 penyakit, semoga dipermudahkan segalanya mums, and semoga baby cepat sembuh

same mcam anak sy , tpi anak sy girl . tgh tggu tarikh doc utk laser dia punya benjolan tu . kalau mentua sy panggil ULURAN (ANGIN PASANG) . blh rujuk ke klinik

salaikan daun sirih, tuam dr bwh kantung tolak ke atas. last letak daun sirih tu lubangkan sikit kat belalai tu, sampul tolak ke atas masa pakaikan pampers.

mcm kes anak laki saya no.2...saya rujuk kat pediatric hkl...wat operation...skang alhamdulillah umur da 14thn...normal je

Refer hospital sis. Antara angin pasang atau kantung air. Tuam sahaja takkan sembuh. Semoga baby sihat seperti sediakala.