Direct breastfeed

Anak saya baru umur sebulan lebih nak ke dua bulan. Sebelum ni saya direct bf anak saya. Bulan 7 ni saya dah start nak masuk kerja dah. Sekarang ni bila bagi anak susu pakai botol susu, dia taknak. Sedangkan susu dalam botol tu susu badan saya. Risau nanti nak hantar anak dekat pengasuh, takut dia taknak minum susu botol. Macam mana ni? ☹️

5 Balas

Saya pun dalam 3week lebih bagi direct bf plus anak kuat ngempeng then saya try bagi dia botol, alhamdulillah ok dia boleh isap. Masa pregnant saya mmg standby beberapa brand, hegen, heorshe, tommy tippee & avent. Semua dia reject kecuali avent responses dan pigeon. Dua brand ni mmg ramai suggestion untuk train anak isap botol sebab puting dan aliran dia sama macam puting ibu.

bby sy pn direct bf .dia sbulan lbh sy dh start cuba bg botol msa first start tu sy guna botol comotomo. dia accept. Alhamdulillah dia x mmilih botol. tomme tippe, hegen,avent, pigeon smua ok.🫢 skg dh 7bln lbh msih juga ada direct bf tp wktu mlm je.

3w ago

Oh yeke? Wah bestnya. Anak saya masa lahir mula mula tu pernah bagi susu botol sebab masa tu susu badan saya tak banyak lagi. Tapi bila skrg susu badan dah banyak, try bagi botol dia taknak pulak

Cuba je balik2 bagi. Normal mcm tu, ambil masa. Try cari puting yg sesuai juga kdg mempengaruhi. Rsanya byk org share pnglaman psl ni dlm apps. Blh cuba search

3w ago

Ok awak terima kasih

try pkai tomee tippee

3w ago

haah ank sy pkai tomee tipee smp skg. tomee tippee ni mslh dia smp 9bln je puting tu. akg dh setahun nk tukar puting n botol yg sesuai ngn umur pn xnk. pigeon xmau lgsg. autumn mcm ikot mood. nk jgk tomee tippee tu..