Gosok gigi

Anak saya 1tahun setengah. Siapa ada tips untuk anak senang gosok gigi ye? Anak saya susu badan je tapi gigi dah mula ada hitam sikit. Makan manis ada juga tapi jarang. Setiap pagi saya cuba berus gigi tapi dia taknak buka mulut. Saya cuba jugalah gosok apa yang boleh. Dari kecil saya biasakan tengok saya gosok gigi, bagi dia pegang berus gigi.

8 Balas

Kalau saya, setiap 4 bulan akan bawak anak ke dentist untuk sapuan florida. Dentist kata tak perlu tunggu gigi anak banyak atau penuh baru untuk buat sapuan tu. Cukup dengan satu batang gigi dah boleh visit dentist. Saya just boleh share tips from my dentist je. Baringkan anak, pegang kaki tangan anak and gosok. Sama macam apa yang mommy lain share ke awak. Ini cara yang paling berkesan. My dentist once said 'biar anak nangis sebab gosok gigi, jangan biar anak nangis sebab sakit gigi' 😅

4mo ago

Sorry mommy. 🙏Untuk KK saya tak pasti sebab saya bawa anak ke private dentist.