Gosok gigi

Anak saya 1tahun setengah. Siapa ada tips untuk anak senang gosok gigi ye? Anak saya susu badan je tapi gigi dah mula ada hitam sikit. Makan manis ada juga tapi jarang. Setiap pagi saya cuba berus gigi tapi dia taknak buka mulut. Saya cuba jugalah gosok apa yang boleh. Dari kecil saya biasakan tengok saya gosok gigi, bagi dia pegang berus gigi.

8 Balas

anak sy mmg dr nb lg cuci gusi cuci lidah, bila ada gigi gosok gigi dgn ubat gigi, berus gigi ada dua, satu dia pgg satu lg sy gosokkan. sy xda tips sbb tiap kali masuk bilik air nk mandi mmg dia yg tunjuk mintak berus gigi mintak ubat gigi 😅. tp ada tgk dentist ajar, duduk letak baringkan anak kt tgh antara kaki kita, tindih kaki tgn dia guna kaki kita, pastu gosok. mula2 terpaksa nangis2 tp lama2 dia terbiasa dia yg nak