Picky Eater

Anak saya 18 September ni genap 2 tahun. Apa yang membimbangkan saya, berat badan dia kurang. Last timbang 8kg. Dia makan memilih sometimes makan banyak sometimes makan sedikit. Kg graf dikawasan kuning. Anak saya fully breastfeed, saya ada try bagi dia minum susu formula dalam gelas dia minum sedikit sahaja. Kalau dalam botol, tolak habis. Dia ambil multivitamin untuk tingkatkan apetite. Now, tengah berusaha untuk memikat selera. Bolehkah kawan-kawan semua bantu saya..? Any idea for food and etc?

6 Balas

Nnty masa check up boleh untuk 2tahun doktor akan bagi ubat cacing, kalau masih SMA dia akan bagi lagi sekali masa usia 2tahun 6bulan Klau masih SMA boleh bagi tahu doktor.... Atau boleh beli vitamin dekat farmasi tanya dia untuk selera makan anak .... Anak Sya pun macam tu masa umur 2tahun berat nya 10kg je Smpai check yg 2tahub6bulan dia org bgi ubat cacing lagi tpi masih sama last saya pergi je klinik, klinik refer hospital tentang berat dia ... Sbb anak Sya kuat makan tpy berat dia x naik2 tinggi dia je ok cantik berat mmg dah garisan kuning ... Skrg tgh follow up dgn pakar

Try buatkan home made nugget sis. Guna nasi + ayam cincang + lada sulah sikit carrot & brokoli cincang halus dan sebiji telur untuk lekatkan semua masa kepal, then grill atau goreng. Ank saya makan nasi xmau tapi lepas buat macam tu 5-6 ketul juga sekali makan n nampaknya naik 1.2kg walaupun masih dekat atas borderline. Sekurang2nya dia da lepas graf kuning berbanding timbang sebelumnya.

Sis cuba follow FB dietitian Fizah Sobri. Ikuti kelas die ke.. sebab die ade buat kelas mengenai picky eater/moody eater.

sis try supplement shaklee khas untuk ank2. yg picky eater mmg ssuai sgt sis.

Try pediasure...kalau tak try buat makanan fun sikit

Elakkan bg anak makan junk food..