anak x poo

Anak saya 11 bulan sdh 2 hari dia x poo, adakah ia biasa or i kena bawa to clinic? Ibu2x ada pengalaman mcm ni tak, advice pls

1 Balas

Hi sis, itu tnd anak kita SEMBELIT.Anak sy klu najis keras atau smbelit sy make sure dia mkn buah & bykkn susu bdn. Plg pntg bg anak kita makan buah sis, bg dia potongn buah2n . Cth Buah2n prun, plum @ betik dan plg pntg bykkn bagi baby susu bdn, slps mkn bubur bg dia mnm air jg. Kdg2 anak kita ni nk basah kn tekak dia sip air sikit2 je.. Jd kita yg kena pantau spy dia snts dpt air yg cukup 110ml..tgh dia main2 ajak dia drink water.. Plg pntg tingkatkn kandungan mknn serat tinggi mcm brokoli, (kalau angin) try Sayur2 lain, dan Buah2n Pear, apple, prun plum.Susu formula juga pybb anak mudah kena smbelit. Kalau blh ubah diet mknn anak, stop bg kentang, pisang, carrot dan nasi sb mkn ni bg poo anak kita tmbh keras,ksian drg meneran.. bila dia x poo perut akan kembung & keras sb 2hari usus xpoo. Tp kalau sis d bg mkn buah, dia still x poo YES Bawa jmp doktor, drg akan bg ubat utk cairkan najis-ikut dos ttentu ikut berat anak. Kalau dh bg buah, susu bdn & air. Dia dh start poo chck poo dkt pampers berketul ke, atau mcm paste lenyek2.. Klu lenyek2 pes kira ok lg tu normal. Anak sy poo biji2 mcm ketul mmg kena bg minum air dgn susu bdn+buah. Alhmdlh stakat ni dia x poo 1 day or 2 days after mkn buah/susu bdn byk dia pooo puas2 🤭