Jaundice Day 11

Hi. Its day 11 and i dont have a slightest idea if jaundice baby dh turun ke blm sbb esok bru check up. So i did what some mommies suggested to me before, bg bf and fm (enfalac), started kelmarin. The thing is i risau because my baby belum poo poo kerap lg. She just poo poo once, smlm and thats it. Why is it eh? Dia sembelit or something?

5 Balas

Kalau susu badan banyak. Kerap kan bagi. Nanti baby popoo dan kencing. InshaAllah cepat drop kuning. Mommy jangan makan halia. Lada hitam. And kunyit sementara ni. Dan jangan sapu minyak telon atau yuyee tuu. Seriuss berkesan.

5y ago

Okwy inshaAllah sis.

my baby kene kuning hampir 2month baru hilang kuningnye..bacaan kuning tinggi 380 and hampir tukar darah..then one day masa checkup kuning ada Chinese doctor suggest Appeton Infant Drops..

5y ago

saya baby kuning lebih 14 hari , then refer doc ambil darah and air kencing baby , petang tu doc call dia cakap sebab ada hormon ke apa tah yang lebih pada hati baby so dia suruh beli appeton tu .

time my baby kena jaundice bacaan 197, i bg susu fm (s26 gold) every 2/3 hours cause on that time i cant bf my baby. next day bacaan turun 120. kena kerap bf ur baby every 2/3 hours.

5y ago

sis kalu nk cepat kan turun jaundice anak sis ambil daun bunga raya putih sis blender pastu ambil air mandi dgn air sejuk jgn air suam sis.. saya dlm beberapa hari buat tu bacaan jadi 67 terus x payah pi check jaundice lgi.. selamat mencuba sis

so i guess fm punca baby sembelit . keep on bf baby je. every one hour . or mader boleh try minum susu kambing and keep df baby . jgn bagi baby makan apa apa untuk elak kuning

5y ago

Tu la sy pun suspect sbb susu fm. Skrg ni dh df baby, insya Allah hopefully baby dpt poo poo mcm biasa balik. Thanks momy

jgn risau teruskan breasfeed baby...kalo susu bdn ada better fully bf...sbb baby fully bf senang hadam so bby akn kerap poo poo.kerapkan bf kalo bby jaundice.

5y ago

bby jaundice memg kuat tido kne kjutkan die utk nyusu dpt tek die isap je heheheh😜