Gluten VS Sembelit?

Anak nak masuk 8 bulan dah. 7 bulan start intro makanan yang mengandungi gluten (oat, baby cereal, tepung, baby noodles, biskut baby) tapi sejak dari itu dia kerap sembelit. Masa 6 bulan makan bubur nasi (beras perang) sahaja tak pernah sembelit. Dah bagi makan buah naga semua tu sehari je poo poo banyak. Esoknya sampai 3 hari kemudian sembelit balik. Makanan yang mengandungi gluten boleh menyebabkan sembelit ke? Bila boleh start intro balik makanan ni?

2 Balas

tepung tu belum lagi pn 🤭 8bulan ++ ok atau pn boleh standby lotion telon bumbum ni utk baby elak sembelit www.wasap.my/60129876070/bumbum

air masak dia minum tak? dan jugak kena bagu fiber atau buah hari2.