Baby sembelit

Hi.. anak sy 6bulan16hari.. anak dah start makan.. sy bg nestum budak.. kdg2 nasi... Pstu buah naga n biskut baby jer. Tp anak berak sembelit... Kesian dia sampai menangis.. ada tak makanan utk baby x sembelit?#firstmom

4 Balas

Sis, kena cuba bagi anak makan real food dulu. Maybe awak boleh cuba stop dulu makanan instant macam nestum/biskut. Ikut nutrient intake yang disarankan. Boleh pelbagaikan buah yang tinggi serat jugak. Dengan cuba monitor air masak dia minum cukup tak. Saya bagi contoh menu anak saya ya. Anak saya 7 bulan. Breakfast: Barli, pear, kurma. Blend sekali jadi 1 dish (puree) Lunch: nasi, tomato,ayam (1 dish, puree) Snack: betik / pisang Cavandish (puree/stick) Dinner: Indonesia sweet potato (puree) Semoga membantu.

bg real food sis. nasi + protein+ sayur hijau.. snacking bg buah, mango or papaya. saya selalu bg mango + yogurt.. n byk minum air kosong

stop nestum dan biskut baby. bg bubur halus + sayur. buah tukar ke betik. buat mcm puree.

awak bagi makan nasi biasa yg kita makan tu ke? tak blend?

1y ago

cuba stop nestum & biskut baby. back to basic balik. contoh bubur+pakcoy, bubur+carrot, bubur+kubis bunga, bubur+sawi, etc buah boleh cuba pisang. baby minum air masak x?