potty training

Anak lelaki saya berumur 3tahun 9bulan..ada mslh bila nak buang air besar.dia akan bg th tapi tak nak pg tnds..dia hanya akn buang air besar bila guna pampes.siapa ada mslh mcm ni?momy buat apa utk latih anak spy buang air bsar dlm tnds?risau jg sbb thn dpn dah nak msuk pra skolah?

2 Balas

ank oermpuan sy skrg 2thn setgh pn mcmni . bgtau dia tgh berak . tpi ajak ke tnds dia thn berak dia . lps tu ingt xberak2 . pkai kn balik pampers dia berak dlm pampers plak . skrg ni sy pn buntu nk buat ap. mungkin boleh try belikn dy spender corak2 cntik atau kartun kegemaran dia sy rse . tgh usaha ke arah mengaja xpkai pampera lg . klau dy trberak kencing kt selua pn xpela redho jela buat mse ni sbb nk bg dy xtrase lg pkai pampers tu . bia dia rse klau kencing kt selua tu akn basaha sepender selua dia .

Kakak ipar sy ada beli tempat duduk bercorak letak atas mangkuk tandas untuk budak2. Sis try la beli kot menarik minat dia