baby 4m+ makan

anak i baru 4m14d. boleh ke bgi biskut dekat dia. atuk dgn nenek dia bagi biskut dgn air suam, tapi bagi rasa ii je la. risau pulak kita.

5 Balas

tokseh lah puan. kita sebagai mak kena tegas & tgur apa yg orang bgi dekat anak makan. baik mak ayah sendiri pun kena tegur. dulu takde ilmu pengetahuan mengenai hal sebegini. sekarang macam2 ilmu kita boleh dapati. bby ni kita sua makan apa jua pun depa telan je.

atuk nenek dia, stuck dizaman dulu yg mmg baby mkn awal, dulu tak jumpa kajian lg, skrg dh terbukti takde manfaat pun bg makan awal. baby bwh 6m cukup susu sahaja. dahla takde manfaat, boleh bawa mudarat lagi. rasa2 ke takpayah, bkn senangkan hidup pun.

3w ago

cawan air atuk nenek, cawan kecik tu letak 5uncang teh + 5 sudu gula. 1x makan biasa nasi setengah pinggan, bagi 2 pinggan. 🤣 ibarat nya..

tak boleh lagi sis. bagitau atok nenek, tunggu baby dah 6 bulan baru boleh suap makan. jgn suka2 bg makan walaupun sekadar nak merasa. usus baby belum boleh cerna makanan selain susu.

Tak boleh la ibu, Walaupun bagi rasa2 sikit. Kesian baby, usus dia belum matang lagi nak hadam kan mknn. Kalau risau. Next time tegahh apa yg atuk nenek buat 😢

Tak boleh